Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Oranjestad - Een NH90-helikopter van Defensie is gistermiddag omstreeks 14.30 uur op zo’n 12,5 kilometer uit de kust van Aruba neergestort.

helikopterTwee van de vier bemanningsleden, allen militairen, zijn daarbij om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Christine Martens, en de 33-jarige tactische coördinator, luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Erwin Warnies.

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer gisteravond tijdens een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt. Het ongeval gebeurde aan het einde van een kustwachtpatrouille. De oorzaak is nog onbekend. Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen. Een kustwachthelikopter en Defensieduikteam ondersteunen Zr.Ms. Groningen om de NH90 veilig te stellen. ,,Daarbij heeft vooral de flight recorder (zwarte doos) prioriteit. Deze activiteiten zijn cruciaal om te kunnen onderzoeken wat daar heeft plaatsgevonden. Harde wind, hoge golven, een sterke stroming en de duisternis maken dat echter niet gemakkelijk”, zei Bauer in Den Haag.

Nadat de bemanningsleden uit de helikopter waren gehaald, is meteen eerste hulp toegediend en is nog geprobeerd hen te reanimeren, helaas zonder resultaat. De andere twee leden van de crew hebben geen ernstig fysiek letsel.

,,Een heftige schok. Voor iedereen. Mede namens de minister en staatssecretaris van Defensie en de gehele krijgsmacht, betuig ik mijn medeleven aan de nabestaanden van onze collega’s Christine Martens en Erwin Warnies. Zij hebben nog niet zo lang geleden dit verschrikkelijke bericht ontvangen. Het is daarom dat ik het u nu pas kan mededelen en dat er een black hole was afgekondigd voor Zr.Ms. Groningen.”

De Nederlandse NH90-vloot wordt vooralsnog aan de grond te houden. ,,Het ligt in de rede dat de Inspectie Veiligheid Defensie, de IVD, onderzoek gaat doen”, aldus Bauer. ,,Alle informatie die we nu vrij willen geven staan in het persbericht”, zegt een woordvoerder. ,,We willen eerst nader onderzoek doen voordat we met meer informatie komen over deze tragische gebeurtenis.” Alle vier maken deel uit van de bemanning van Zr.Ms. Groningen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).