OM eist opnieuw 20 maanden cel voor Statenlid MFK

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) eist ook in hoger beroep 20 maanden gevangenisstraf tegen Statenlid Jacinta Constancia (MFK) in de zaak Dubnium, ook wel bekend als mondkapjeszaak.

constanciaConstancia zelf zegt onschuldig te zijn. Op 15 augustus 2018 werd Constancia door het Gerecht in Eerste Aanleg schuldig bevonden aan oplichting en witwassen in verband met de aankoop van 40.000 mondkapjes door Stichting Bureau Ziektekosten (BZV) in 2012. De bestelling werd betaald (365.853,49 gulden) maar nooit geleverd. Destijds was Jacinta Constancia in het kabinet-Schotte belast met de portefeuille van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Zij werd in 2018 veroordeeld tot 20 maanden cel en mag volgens het vonnis gedurende een periode van vijf jaar niet de functie van minister bekleden. In hoger beroep eist het OM eenzelfde straf voor Constancia en eveneens 20 maanden gevangenisstraf voor haar ex-echtgenoot Anbertus Scoop.

 

Volgens dagblad Èxtra zegt de voormalig GMN-minister onschuldig te zijn en heeft de zaak, waarvan zij niets afwist, zich achter haar rug om afgespeeld, terwijl zij in Venezuela was voor een operatie. In de Staten gaf het MFK-lid, in verband met de korting op het salaris van de parlementariërs, onlangs aan flink berooid te zijn door de hele kwestie, omdat er beslag is gelegd op een groot deel van haar inkomsten. Zij zal na de verkiezingen in maart volgend jaar niet terug keren in de politiek.

Het Gerecht in Eerste Aanleg achtte bewezen dat Constancia in 2012 wel degelijk op de hoogte was van het plan van haar toenmalige echtgenoot Schoop en aan de uitvoering daarvan heeft meegewerkt. Daarbij was ook een vriend van Scoop betrokken, Gianni Benschop. Bij de Kamer van Koophandel werd een eenmanszaak met de Chinese naam Li Mi Wei ingeschreven en op naam van het bedrijf werd een offerte en een factuur opgesteld voor de levering van de mondkapjes. Terwijl het om een buitenproportioneel hoog bedrag ging, werd dat - kennelijk door toedoen van Constancia - bij BZV klakkeloos geaccepteerd. ,,De gebruikelijke procedures werden overgeslagen en het geldbedrag werd in één keer uitgekeerd en vervolgens grotendeels door de echtgenoot van Constancia en diens vriend weggesluisd. De mondkapjes zijn nooit geleverd”, aldus het gerecht destijds. ,,Met haar handelen heeft zij het in haar als minister gestelde vertrouwen ernstig geschonden en haar ambt in diskrediet gebracht”, zo luidde de motivering voor de bijkomende straf dat zij voor de duur van vijf jaar wordt ontzet uit het recht tot het bekleden van het ambt van minister.

Ook Anbertus Scoop ontkent dat hij fraude heeft gepleegd en zegt dat daarvoor het bewijs tegen hem ontbreekt. Scoop vraagt net als Constancia vrijspraak. De rechter doet op 27 augustus uitspraak.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).