Grote vangst voor stationsschip Zr.Ms. Zeeland

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Het marineschip Zr.Ms. Zeeland dat voor kustwachttaken in het Caribisch gebied wordt ingezet, heeft op de avond van 1 juni 2020 een drugstransport met tien balen cocaïne, met een totaalgewicht van circa 350 kilo, op volle zee onderschept.

cokeDe drugs werden in een go-fast vervoerd, die geruime tijd door de kustwacht in de gaten werd gehouden. De twee opvarenden zijn bij deze actie vervolgens staande gehouden. De drugs en de twee opvarenden zijn op 2 juni 2020 aan de autoriteiten op Curaçao overgedragen. Het Openbaar Ministerie gaat over tot vervolging en de drugs zullen worden vernietigd, zo laat de kustwacht weten.

De walradar en het Dash-8-vliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied detecteerden het verdachte contact al overdag nabij Curaçao. Op de foto’s gemaakt door de Dash waren duidelijk veel brandstofvaten te zien en had men al snel het vermoeden dat er contrabande werd gesmokkeld. De Zeeland heeft daarop de achtervolging ingezet en toen zij voldoende genaderd was, heeft zij haar snelle Frisc-boot te water gelaten voor de interceptie. Het kustwachtvliegtuig heeft de Zeeland gedurende de donkere nacht ondersteuning gegeven bij het lokaliseren van het verdachte contact. De twee mannelijke verdachten, de drugs en het bewijsmateriaal zijn aan de Curaçaose autoriteiten overgedragen voor verder onderzoek in deze zaak.

De commandant van Zr.Ms. Zeeland, kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld, is ‘zeer content met de vangst en vooral trots op de wijze hoe is samengewerkt tussen de verschillende diensten’. ,,Al met al een zeer geslaagde actie. De Dash heeft vannacht nogmaals haar waarde bewezen en door slim en goed teamwerk tussen de verschillende eenheden van de kustwacht, is deze actie tot een succes gebracht. Het is voor iedereen een goede opsteker om in deze tijden met het Covid-19-virus ook aanwijsbaar succes te hebben in de taken waarvoor wij hier rondvaren. Een van die taken naast grensbewaking is het uitvoeren van counter-drugsoperaties in het Caribisch gebied.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.