Kunstenaar Giovani Zanolino (34), die in de voetsporen is getreden van zijn vader Philippe Zanolino, gaat een eigen galerie beginnen op Pietermaai.

zanolinoDaarvoor wordt op dit moment een pand opgeknapt met financiële steun van de oprichter van een groot Nederlands bedrijf waarmee Zanolino voor een opdracht in contact kwam en waarmee hij bevriend is geraakt. Het gaat om een wat Zanolino ‘Angel investor’ noemt. De investering is in de vorm van een lening die de kunstenaar flexibel kan terugbetalen. In het pand komt een galerie voor hedendaagse kunst, maar ook de woning van Zanolino, het bedrijf van zijn aanstaande (ze gaan eerdaags trouwen), verzekeringsbroker Avidi Insurances en twee appartementen die verhuurd kunnen worden, op den duur mogelijk aan ‘artists in recidence’.

,,Ik beschouw het als een buitenkans, waar ik als kunstenaar nooit van had kunnen dromen”, aldus Zanolino. Het pand is gekocht van een zakelijke relatie. Zanolino verder: ,,De galerie is een platform voor mijn vader en voor mijzelf en moet ook het thuis worden van lokale artiesten en vooral jongeren en nieuw opkomende kunstenaars. Het pand moet de Curaçaose kunst promoten, onze unieke en multiculturele creativiteit en kan ook de toeristische sector aantrekken.”

Zanolino is kunstenaar geworden nadat hij eerst marketing en communicatie studeerde maar niet afrondde. Ook ging hij naar de kunstacademie in Zwolle, maar maakte deze opleiding niet af. Vervolgens studeerde hij Engelse taal en cultuur aan de Franse universiteit van Limoges, waar hij een bachelordiploma haalde. Zanolino junior is namelijk, net als zijn vader, geboren in Frankrijk. Sinds zijn negentiende werkt hij al als kunstenaar, en is net als zijn vader, nagenoeg een autodidact. Zijn Franse vader kwam na het lopen van medische coschappen in Guadeloupe, na een verblijf op Sint Maarten in de gevangenis terecht. Hij werd later overgeplaatst naar de gevangenis van Curaçao en werd verliefd op zijn advocate. ,,Ik ben daar het product van”, aldus Zanolino junior.

Uiteindelijk heeft de galerie volgens Zanolino tot doel de kunstenaars, onder wie zijn vader, een internationale ‘boost’ te geven. ,,Het moet een galerie worden die te zijner tijd internationale contacten heeft met landen in het Caribisch gebied en andere werelddelen. Ook zal er samengewerkt worden met de filmschool van Dolph van Stapele en is het de bedoeling dat de galerie fotografen, zoals Claudia Sanchez, huisvest en ruimte heeft voor muziek als kunstvorm.” Het project zal begin volgend jaar gereed komen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).