Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het Land Curaçao en APC Bank staan op het punt de koopovereenkomst te tekenen waarmee de nog niet operationele bank van Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) alle aandelen PSB Bank overneemt.

apcDit ‘bemoedigende nieuws’ werd gisteren bekendgemaakt door minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer en Vervoer met de PSB Bank in haar portefeuille. Van de zijde van PSB Bank nv zegt directeur Guiveron Weert vanwege zijn ‘geheimhoudingsplicht’ in dit stadium niets te kunnen toevoegen. En APC-directeur Evelyn Kruithof-Bor kan momenteel evenmin een verklaring geven.

Naar verluidt neemt APC Bank 100 procent van de aandelen over van PSB Bank, de voormalige Postspaarbank die in 1905 van start ging. Volgens eerder van PSB verkregen informatie zou PSB Bank een balanstotaal hebben van circa 400 miljoen gulden met ruim 350 miljoen aan spaartegoeden. Bij PSB werken ongeveer tachtig personeelsleden. Het is vooralsnog onbekend wat APC Bank betaalt voor de aandelen. Anderzijds zal APC Bank het eigen vermogen van PSB Bank, dat vermoedelijk in eerste instantie als entiteit onder APC Bank komt te vallen, moeten aanzuiveren. Iets waarvoor het Land geen middelen heeft. Om hoeveel het gaat is niet duidelijk.

APC Bank verkreeg al eerder een bankvergunning van de Centrale Bank CBCS. Volgens het Handelsregister is APC Bank vorige maand, in april 2020, opgericht. Directeur is de 72-jarige Shaffie Wihby, die in het verleden bij verschillende financiële instellingen bankier was. Commissarissen zijn Oswin Eleonora, Focco Lunsingh Scheurleer en Harald Linkels.

De CBCS geeft pas na ondertekening van de koopovereenkomst definitieve goedkeuring, maar is wel op de hoogte gehouden van het overnameproces. APC kijkt met de nieuwe APC Bank ook naar activa van de Girobank. Verder is APC al grootaandeelhouder van de Centrale Hypotheekbank (CHB), die vermoedelijk ook onder APC Bank zal vallen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).