Vertraging in levering beschermingsmaterialen door crisis

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) voert voorlopig alleen acute en essentiële operaties uit. Die beslissing is genomen omdat de levering van beschermingsmaterialen voor het operatiekamerpersoneel vertraging heeft opgelopen. Dat laat het ziekenhuis weten.

cmcDe schaarste aan operatiekamermaterialen heeft direct te maken met de wereldwijde uitbraak van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus Sars-CoV-2. Volgens CMC is er in de hele wereld een tekort aan materialen ontstaan bij ziekenhuizen. ,,Dit geldt overigens niet voor medicijnen.”

De crisis heeft geleid tot logistieke vertragingen en heeft tot gevolg dat de noodzakelijke voorraad van hoogwaardige beschermingsmaterialen voor ok-personeel en medisch specialisten die de operaties uitvoeren niet op tijd kan worden aangevuld. Gisterochtend heeft de leverancier van jassen en handschoenen de CMC-directie laten weten hoe kritiek de situatie wereldwijd is. Alle voorraden van materialen op het gebied van ‘personal protective equipment’ (PPE) zijn ‘uitgeput’.

Het ziekenhuis heeft zelf contact opgenomen met leveranciers in Nederland, in de regio en in Colombia, maar zonder resultaat. De boodschap luidt overal ‘dat er geen materiaal beschikbaar is’. CMC zegt te betreuren deze stap te hebben moeten nemen. Zodra de beschermingsmaterialen weer in huis zijn, zullen ook weer geplande, electieve ingrepen worden ingeroosterd. De directie van het nieuwe ziekenhuis steekt ook de hand in eigen boezem en stelt dat het systeem van voorraadbeheer nog niet optimaal werkt. Dat wordt verbeterd met als randvoorwaarde dat er een stabiele toestroom is van materialen.

De poliklinische afspraken in het ziekenhuis gaan wel door volgens de nieuwe richtlijnen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat patiënten voldoende afstand van elkaar kunnen houden en dat er niet te veel mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis zijn. Daarom mag een patiënt onder begeleiding van hooguit één volwassene naar de afspraak komen en is slechts één bezoeker per opgenomen patiënt toegestaan tussen 11.30 en 12.30 uur.

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).