‘Door nu het leven van een ander te beschermen, eren we hen die voor het onze zijn gestorven’

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Tijdens een simpele, maar plechtige ceremonie heeft de regering van Curaçao gisteren op de dag van de Dodenherdenking de slachtoffers die tijdens verschillende oorlogen en vredesmissies hun leven hebben verloren, herdacht en een eer bewezen. dodenherdenkingPremier Eugene Rhuggenaath maakte van de gelegenheid gebruik om stil te staan bij het belang van vrijheid en wees erop dat dit recht - ondanks het coronavirus en alle daarbij horende beperkingsmaatregelen - moet worden gewaardeerd. Het hele Koninkrijk stond gisteren stil bij de viering van 75 jaar vrijheid na de bezetting van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

,,Vorig jaar dachten we nog na over het feit dat wij in een democratisch land vrijheid aannemen als een feit. We leven vanuit het principe dat we allemaal vrij zijn en dat dit vanzelfsprekend is. In het dagelijks leven hier op Curaçao, staan we maar zelden stil bij hoe we deze vrijheid beleven of hoe we dit juist niet doen. Het is pas wanneer deze vrijheid ons wordt afgenomen, dat we dit beseffen”, zo sprak de Curaçaose premier gisteren tijdens de sobere viering. ,,Meer dan 80 jaar geleden - toen het fascisme Europa en andere delen van de wereld wilde binnendringen - en duizenden mensen in hun eigen huis zaten opgesloten en miljoenen mensen hun leven hebben verloren omdat een tiran besloot dat hun leven minder waard was vanwege hun religie, cultuur, verschijning of voorkeur. Een generatie zag toen hun dromen in rook opgaan en tot de dag van vandaag staan we - van generatie, naar generatie - stil bij de lessen die we uit deze periode hebben getrokken, zodat de geschiedenis zich nooit meer herhaald.”

Vooruitspoelend naar 2020 wordt de onschatbare waarde van vrijheid volgens de premier nogmaals wereldwijd ervaren. ,,Ook op Curaçao, toen deze vrijheid werd ingeperkt vanwege Covid-19. In de afgelopen zeven weken zagen we ons als regering genoodzaakt een staat van crisis uit te roepen en maatregelen te treffen zonder precedent, zoals een avondklok, om onze mensen te dwingen thuis te blijven”, aldus Rhuggenaath. Het was volgens hem ‘bijzonder moeilijk’ deze beslissingen te nemen, waarvan hij nooit had gedacht die te zullen moeten nemen, ‘juist omdat we weten hoe heilig het vrijheidsprincipe is’. Toch is er volgens de minister-president een keerzijde - een lichtpuntje - aan de maatregelen die wereldwijd getroffen moesten worden en dat is ‘om niet te vergeten dat vrijheid een gemeenschappelijk doel is, een collectieve verantwoordelijkheid’.

,,Om elkaars leven en vrijheid te beschermen, moesten we allemaal tijdelijk inleveren. Hoe groots was het om te zien dat onze mensen die verantwoordelijkheid op zich hebben genomen. Niet alleen omdat de regering dit heeft bevolen, maar omdat wij als co-burgers, als buren, hebben begrepen wat het betekent om in een vrije gemeenschap te leven en om een sociaal contract met elkaar te hebben. Laten we vandaag stilstaan bij dit offer.” Rhuggenaath sprak de bekende woorden ‘Freedom is earned’ uit en stond ook stil bij een uitspraak van William Faulkner: ,,We must be free not because we claim freedom, but because we practice it.” ,,Door te laten zien dat we het leven en de vrijheid van een ander respecteren en zelfs hiervoor strijden, eren we diegenen die gedurende de decennia heen voor ons leven en onze vrijheid hebben gestreden.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).