Gijsbertha: Zo spoedig mogelijk met ministeriële beschikking

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De regering-Rhuggenaath wil nu ‘zo spoedig mogelijk’ de normering van topinkomens bij overheids-nv’s en door de overheid gesubsidieerde instellingen regelen.

 

gijsberthaOm dit versneld wettelijk te regelen zal dit bij ministeriële beschikking (MB) gebeuren. Aldus minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, die elk misverstand over de in zijn uitgelekte brief ‘Gijsbertha-norm’ - in plaats van de meer naar de premier vernoemde ‘Rhuggenaath-norm’ - wil wegnemen.

Daar gaat het helemaal niet om, aldus de bewindsman, die aangeeft dat op Curaçao in tegenstelling tot Nederland (Balkenende-norm) en Aruba (Wever-Croes-norm) het ministerssalaris niet als uitgangspunt geldt. ,,Wij gaan hier veel verder. We gaan hier uit van een afgeleide van de bestbetaalde ambtenaar, namelijk schaal 18 van het Bezoldigingslandsbesluit.” Het kabinet wil dit nu naar eigen zeggen op de kortst mogelijke termijn realiseren, vervolgde Gijsbertha, die erop wijst dat er als sinds 2016 een door de Staten aangenomen wet ligt, namelijk de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten, die echter nooit in werking is getreden. Dat had destijds te maken met de stakingen en onlusten veroorzaakt door vakbonden.

De regering wil als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van overheids-nv’s via de AVA (algemene vergadering van aandeelhouders) de bestuurders - dat zijn de directeur en de raad van bestuur - hiervan in kennis stellen en de statuten aanpassen. Gedurende een periode van één jaar kunnen de bestuurders dan beslissen of ze aanblijven of niet. In de landsverordening van 2016 is bepaald dat een directeur van een overheidsentiteit met een fulltime functie maximaal een inkomen mag hebben vergelijkbaar met schaal 18 van het Bezoldigingslandsbesluit 1998. Schaal 18 (11.722 tot 14.563 gulden) is de hoogste schaal voor ambtenaren.

De wet bevat ook normen voor het overige personeel, prestatiebonussen, buitenlandse reizen, autovergoedingen en andere kosten. De landsverordening regelt daarnaast tal van andere zaken, zoals regels inzake begrotingsdiscipline en kostenreductie, en voorschriften met betrekking tot openbare aanbesteding van projecten. Het doel ervan is verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en het drukken van de kosten voor de gemeenschap. De wet is door de Staten van Curaçao op 15 augustus 2016 met algemene stemmen aangenomen. Het is, zoals gezegd, echter niet in werking getreden. Nadat de bonden mede vanwege deze wet - maar vooral ook door de situatie destijds bij de Isla-raffinaderij - een algehele staking hadden uitgeroepen en heel Curaçao plat hadden gelegd, is besloten de wet voorlopig in de ijskast te doen.

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).