Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Voor inwoners van Curaçao geldt vanaf vanavond, 28 maart om 21.00 uur tot 06.00 uur een avondklok die strikt nageleefd en gecontroleerd zal worden. Een noodzakelijk middel in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus, aldus premier Eugene Rhuggenaath tijdens de dagelijks persbriefing vandaag.

avondklokCuraçao heeft te maken met een (nog) relatief gering aantal besmettingen, maar dat willen de autoriteiten in verband met het streven naar ‘flatten the curve’ ook zo houden. ,,Om er alles aan te doen om binnen de capaciteit van onze lokale gezondheidszorg te blijven,” aldus epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens dezelfde briefing.

Hij maakte bekend dat er, in vergelijking met een dag eerder, één patiënt met het Covid-19-virus bij is gekomen. Daarmee staat de teller op Curaçao voorlopig op negen, waarvan één - het eerste geregistreerde geval - is overleden.

Gerstenbluth maakte tevens bekend dat deze negende patiënt is opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC). Dit laatste is wel opvallend én tegelijkertijd verontrustend, want dit is de tweede coronapatiënt die in het ziekenhuis belandt. Des te meer noodzaak om verdere verspreiding door middel van ‘lokale overdracht’ tegen te gaan met aangescherpte preventieve maatregelen.

Dit gebeurt dus door middel van een avondklok en eerdere verplichte sluitingstijden van winkels, namelijk om 18.00 uur. Supermarkten mogen een uur langer openblijven, tot 19.00 uur; tot vandaag was dat nog 20.00 uur.

Om 21.00 uur moet iedereen thuis zijn. ,,En het is niet de bedoeling thuis feestjes te geven”, voegde Rhuggenaath eraan toe, die benadrukte dat het juist gaat om ‘social distancing’ van twee meter ten opzichte van elkaar. Er zijn wat betreft de avondklok bepaalde uitzonderingen, maar die gelden voor hulpdiensten en noodzakelijke beroepen. Specifieke informatie daarover volgt in de loop van de dag. Minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling benadrukte dat de nieuwe situatie geen reden is om te hamsteren en dat uit overleg met de vereniging van supermarkten is gebleken dat er nog ruim voldoende voorraad is. ,,Zowel in de schappen als in de magazijnen.”

Curaçao volgt met de introductie van de zeer uitzonderlijke avondklok het voorbeeld van zustereiland Aruba, dat vorig weekeinde al een zogeheten ‘toke de keda’ invoerde. Aruba telt een (flink) groter aantal coronabesmettingen; zaterdag werd de 46e gemeld. Géén daarvan ligt in het Horacio Oduber Hospital (HOH). Aruba heeft een bevolking van ruim 125.000 personen, terwijl Curaçao circa 160.000 inwoners telt.

curacaoCMC

,,CMC bevestigt dat er één patiënt is opgenomen die positief is getest op Covid-19 en wordt behandeld in onze isolatieruimte bij CMC”, aldus het Curaçaose ziekenhuis. De patiënt is stabiel. ,,Ons team bereidt zich al meer dan een maand voor op Covid-19 en zal het vastgestelde protocol blijven volgen om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden en alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om onze andere patiënten en ons personeel te beschermen.”

Om de privacy van de patiënt te beschermen, geeft CMC geen aanvullende informatie over de patiënt. ,,We willen iedereen eraan herinneren dat de bezoekuren in het ziekenhuis beperkt zijn tot slechts één bezoeker per patiënt tussen 11.30 en 12.30 uur. We vragen u geen patiënten te bezoeken als u zich niet goed voelt of jonger bent dan achttien jaar. CMC dringt erop aan kalm te blijven en bedankt u voor uw vertrouwen. We zorgen ervoor dat we er alles aan doen om de kwaliteit van onze dienstverlening aan patiënten op peil te houden.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).