Voor closure nog ondertekening diverse contracten nodig

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Vanwege het coronavirus zijn ook de onderhandelingen met de Klesch Group enigszins opgeschort.

klesch,,Sommige belangrijke experts kunnen op dit moment niet reizen. Er wordt gemikt op een ‘closure’ in mei in plaats van april”, aldus directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy.

Hij reageert hiermee op een vraag van het Antilliaans Dagblad, dat een brief aanhaalt van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in antwoord op eerdere vragen van het Statenlid Stephen Walroud over de status van de onderhandelingen.

Daarin stelt Rhuggenaath dat de regering van Curaçao en RdK verwachten dat de deal (‘closing contracts’) met Klesch vóór eind juni van dit jaar kan worden afgerond. ,,Maar alle acties zijn er op dit moment op gericht om in april al tot een akkoord te komen, als beide partijen aan de verplichtingen kunnen voldoen”, zo schrijft de regeringsleider erbij. De brief is gedateerd 16 maart 2020, toen de maatregelen tegen het coronavirus al hun intrede deden. In zijn antwoord wordt nog niet gerept over de vraag of de coronacrisis ook van invloed is op de onderhandelingen met de Klesch Group. Dit blijkt dus tien dagen later echter wel het geval.

De premier stelt in zijn schrijven vast wat er nog moet gebeuren: ,,Om tot een ‘closing’ te komen moet Klesch nog aan het volgende voldoen: het tekenen van een Government Agreement (overeenkomst met de overheid, red.), een Environmental Baseline Agreement (overeenkomst over milieunormen) en Ancillary Agreements (aanvullende overeenkomsten) met enkele overheidsbedrijven zoals Aqualectra, Curoil, Buskabaai/Asphalt Lake Recovery en Kompania di Tou Kòrsou (KTK). Er moet een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) komen met de vakbonden en er moeten de nodige vergunningen uitgegeven worden om de raffinaderij operationeel te maken. ,,De Project Management Organisatie (PMO) coördineert dit hele proces”, zo stelt hij. Op de vraag of Curaçao nog onder de deal met Klesch uit kan, antwoordt Rhuggenaath: ,,Dit kan nog vóórdat de ‘closing’ heeft plaatsgevonden en alleen als er niet aan de afgesproken condities voldaan kan worden, zoals bijvoorbeeld het kapitaal om de ‘start-up’ mogelijk te maken of als Klesch niet tot een overeenkomst kan komen met de regering over milieu- of fiscale zaken. Er moet dus nog het een en ander uitonderhandeld worden. Er is onderling wel afgesproken dat als partijen er samen niet uitkomen, er geen boetes over en weer worden opgelegd. Mocht er unilateraal opgezegd worden, dan kan dat wel juridische of financiële consequenties hebben.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.