Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Nederlandse toerist die op Curaçao als eerste positief is getest op het Covid-19-virus is vandaag (woensdag) overleden. Dat werd tijdens de dagelijks persbriefing van de regering en autoriteiten bekendgemaakt. 
corona virus covid 19 curacao medical center
Terwijl aan het begin van de ontmoeting met de media nog geruststellend werd gemeld dat de persoon nog stabiel was, kwam rond 11.30 uur het bericht binnen dat de persoon het virus niet heeft overleefd. Het slachtoffer behoort tot de drie - tot nu toe bekende - besmettingsgevallen die Curaçao telt; allen bezoekers uit Nederland. Hij werd in de nacht van zondag op maandag in het Curaçao Medical Center (CMC) opgenomen.
 
Premier Eugene Rhuggenaath onderstreepte nogmaals het belang van het ‘héél serieus’ nemen van de coronavirus (Covid-19), in verband waarmee ook de regering zeer vergaande preventiemaatregelen heeft getroffen en een groot deel van het openbare leven platligt. Met grote gevolgen voor de economische bedrijvigheid.
 
Het eerste sterftegeval betreft een 69-jarige Europees-Nederlandse man. Vermoedelijk uit Brabant, de provincie die extra zwaar is getroffen. Hij lag geïsoleerd. Het zorgteam van het CMC had alle voorzorgsmaatregelen getroffen en de juiste protocollen gehandhaafd om blootstelling aan andere patiënten en zorgverleners te voorkomen.  De toestand van de patiënt in het CMC, die aan beademingsapparatuur lag, is de afgelopen dagen en vooral uren ‘verslechterd’, aldus dokter Melissa Arias. 

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth gaf eerder te kennen dat de toestand van de persoon op zondag reden was voor zorg en dus opname. ,,Hij had last van hoge koorts, maar ook zwaardere symptomen. ’s Avonds is hij zieker geworden en zagen wij in dat het noodzakelijk was om de patiënt op te laten nemen.”

Hij werd per ambulance naar het CMC overgebracht. Het ziekenhuis was daar vooraf van op de hoogte gesteld en dat gold ook voor de dienstdoende artsen. ,,Iedereen wist wat hij of zij moest doen, de nodige voorbereidingen waren getroffen en de isolatiekamer was gereed. Alles is gegaan zoals gepland.”

Het overlijden van de man komt op het moment dat de kerkelijke leiders van de verschillende geloofsgemeenschappen vandaag een gezamenlijk dienst in de Fortkerk hielden.

De algehele situatie in het CMC wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Gisteren werd besloten om ‘bij hoge uitzondering’ - ondanks de lockdown en het stilleggen van het reguliere vliegverkeer - ook een kind uit Sint Maarten te accepteren. ,,Een kwestie van leven of dood”, aldus Arias, die er wel aan toevoegt dat het géén Covid-19 betreft.

 

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).