Back-upplan: Gebruik maken van ruimtes Sehos

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De Nederlandse toerist die op Curaçao als eerste positief is getest op het Covid-19-virus, is in de nacht van zondag op maandag in het ziekenhuis opgenomen.

CMC 1e patientCuraçao Medical Center (CMC) bevestigde gisterochtend middels een persbericht dat het ziekenhuis één patiënt heeft die positief is getest op Covid-19. Deze patiënt is geïsoleerd. ,,Onze zorgteam heeft alle voorzorgsmaatregelen getroffen en de juiste protocollen gehandhaafd om blootstelling aan andere patiënten en zorgverleners te voorkomen.” CMC geeft aan geen verdere informatie te kunnen verstrekken omdat de privacy van de patiënt wordt gewaarborgd.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth bevestigde de opname eveneens tijdens de dagelijkse persbriefing. ,,Gisteren (zondag, red.) hebben we in de loop van de dag de situatie van de patiënt bestudeerd. Hij had nog steeds last van hoge koorts, maar had nu ook zwaardere symptomen. ’s Avonds is hij zieker geworden en zagen we in dat het noodzakelijk was om de patiënt op te laten nemen. Daarom is hij met een ambulance naar het CMC overgebracht. CMC was al op de hoogte en dat geldt ook voor de dienstdoende arts. Iedereen wist wat hij of zij moest doen, de nodige voorbereidingen waren getroffen en de isolatiekamer was gereed. Alles is gegaan zoals gepland. De meneer ligt nu dus in het ziekenhuis en de zorg is ‘in place’”, aldus Gerstenbluth.

Het CMC is volgens Gerstenbluth helemaal voorbereid op coronapatiënten. ,,Er zijn protocollen in place en isolatiekamers gereed. Er zijn verschillende isolatiekamers. Als de hoeveelheid patiënten toeneemt, is er een back-upplan. In het oude ziekenhuis, Sehos, zijn er namelijk verschillende kamers en apparatuur die zijn blijven functioneren. We hebben deze getest en deze zijn goed te gebruiken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de airco’s in de Intensive Care Unit, de ruimte zelf, ook de coronary care unit en de coronary stroke unit. Het gaat om een veilige omgeving waar mensen kunnen worden geïsoleerd. Er is in het Sehos ook beademingsapparatuur dat kan worden gebruikt. Er is dus een back-upplan en er is voldoende ruimte.”

De epidemioloog legde uit dat er in verband met het coronavirus sinds begin februari in totaal 48 personen op Curaçao werden gemonitord. Daarvan zijn 38 of 39 personen klaar. ,,Dit betekent dat ze de hele incubatieperiode zijn gemonitord. Deze mensen werden niet ziek en toen hebben we de monitoring afgerond. Ze vormen geen gevaar voor zichzelf of anderen”, aldus Gerstenbluth. De overige acht of negen personen worden nu verder gemonitord. ,,We nemen vandaag (gisteren, red.) drie nieuwe monsters af. Eén daarvan is een ‘repeat’ en de twee anderen zijn van personen waarvan we het nodig achten hen te testen. Het resultaat krijgen we later vandaag”, zo zei de arts tot slot.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).