Stroom en water goedkoper

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Het gereguleerde tarief op Curaçao van zowel benzine als diesel stijgt in maart. Het tarief voor stroom en water daarentegen daalt. Dat heeft het Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) bekendgemaakt.

benzineprijsEen liter benzine Mogas kost vandaag nog 1,78 gulden. Met ingang van de nieuwe maand wordt dit 1,84 gulden. Ook de prijs van diesel stijgt in de nieuwe maand. Een liter kost aan de pomp nu nog 1,40 gulden, maar met ingang van volgende week dinsdag, 3 maart, 1,44 gulden. BTP legt uit dat het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 voornamelijk stijgt als gevolg van een stijging van zowel de aankoopprijs als de correctie in de overschot/tekort-component. Het eindgebruikerstarief voor Gasolie LSD, oftewel diesel, stijgt voornamelijk door een stijging van de correctie in de overschot/tekort-component. ,,Verder is er een additionele tariefcomponent opgenomen ter dekking van de brandstofkosten voor de operatie van een deel van de infrastructuur op de raffinaderij om de brandstofvoorziening op Curaçao te waarborgen”, aldus de regulator.

De prijs voor kookgas is lang hetzelfde gebleven, maar ook deze kent in de komende maand een stijging. Een kleine gascilinder kost nu nog 13 gulden, maar kost met ingang van maart 13,50 gulden. Voor een grote gasfles, die nu 65 gulden kost, betaalt de gebruiker in maart 67,50 gulden. ,,De stijging van de eindgebruikerstarieven voor LPG 100 en LPG 20 wordt veroorzaakt door de toevoeging van de additionele component ‘waarborging brandstofvoorziening’”, aldus BTP.

Water en stroom worden in tegenstelling tot brandstof in de nieuwe maand goedkoper. Huishoudelijk gebruik van water tot 9 kuub wordt vanaf maart 7,73 gulden per kuub; dat is nu nog 8,01 gulden. Watergebruik tussen de 9 en 12 kuub kost vanaf de komende maand 12,88 gulden; dit is vandaag nog 13,16 gulden.

Vanaf maart betalen huishoudens bij stroomverbruik tot 250 kWh 0,5325 gulden; dat is nu nog 0,5366 gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.