Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Na het bezoek van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) aan de grote gokindustrie-conferentie ‘Ice London’ in Engeland is hij ervan overtuigd dat deze sector op Curaçao kan uitgroeien tot een nieuwe belangrijke economische pijler.

F04 Gijsbertha ziet groei in goksectorDaarvoor moet de sector wel gemoderniseerd worden, zodat gokken op locatie of via internet met een betrouwbare en legale operator kan plaatsvinden. Daar is goede en nieuwe wetgeving voor nodig. ,,De combinatie van goede regelgeving, transparantie en een goed lokaal systeem brengt enorme kansen voor Curaçao met zich mee om deze sector verder te ontwikkelen tot een nieuwe belangrijke economische pilaar”, aldus Gijsbertha.

Het voorstel van de minister is een integrale supervisieregeling te ontwikkelen voor de goksector op en buiten Curaçao waarbij de operator en de gokker beschermd worden. Met deze nieuwe regelgeving moet Curaçao positief beoordeeld kunnen worden door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) in 2022.

Op 15 februari heeft Gijsbertha de Gaming Control Board (GCB) benoemd tot supervisor van de goksector, waarbij de instelling de controles uitvoert op naleving van de Landsverordering Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT), de Landsverordening identificatie bij dienstverlening en de Landsverordening buitengaatse hazardspelen. De GCB kan ook vergunningen voor de korte termijn uitgeven.

In november vorig jaar is Curaçao door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) beoordeeld als ‘largely compliant’, omdat het eiland voldoet aan internationale normen met betrekking tot transparantie in fiscale informatie-uitwisseling. Ook het nieuwe belastingsysteem dat sinds 1 januari 2020 door de minister is geïmplementeerd, wordt door de Oeso goedgekeurd, zo meldt het ministerie van Financiën in een persbericht. Gedoeld wordt op de nieuwe winstbelastingwetgeving waardoor buitenlandse bedrijven worden vrijgesteld van het betalen van belasting over in het buitenland behaalde winsten. ,,Hierdoor is het interessanter voor buitenlandse gokorganisaties om zich te vestigen op het eiland met als gevolg meer werkgelegenheid en investeringen”, aldus Gijsbertha.

De minister was op uitnodiging van de Gaming Control Board (GCB) van 3 tot 6 februari in Engeland bij de ‘Ice London’-conferentie in het kader van de reorganisatie en optimalisatie van de goksector op Curaçao. Ruim 35.000 mensen bezochten het evenement. Met meer dan 9.000 gokoperators uit ruim 150 landen is deze conferentie dé plek waar informatie ingewonnen kan worden over vernieuwingen in de sector. Ook zijn er trainingen te volgen. ,,De Curaçaose delegatie heeft kunnen netwerken en informatie kunnen uitwisselen over wetgeving en supervisie via de ‘International Legislator’s Agenda’”, zo meldt het ministerie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.