Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao zat vandaag vanaf halverwege de ochtend in het 'donker'. In alle wijken van het eiland viel de stroom uit. Scholen gingen op last van het ministerie van Onderwijs eerder dicht. Bedrijven, kantoren en winkels die geen generator bezitten sloten noodgedwongen de deuren. Bij drukke kruispunten met verkeerslichten ontstonden soms chaotische toestanden.
blackout 2Vlak voor het middaguur gaf directeur Darick Jonis van Aqualectra aan dat nog gezocht wordt naar de oorzaak, maar dat het elektriciteitsnet de afgelopen dagen al teveel fluctuaties van te hoge en te lage voltage liet zien, waardoor het systeem zichzelf uitschakelde.
Een capaciteitsprobleem is het niet, aldus de directie. Er is zowel voldoende windenergie als genoeg stroom die door het machinepark wordt opgewekt - er is zelfs 'koude' reserve van eenheden die niet in gebruik zijn - maar het instabiele net van het nutsbedrijf deed Aqualectra de das om. 
Jonis en zijn technische staf tasten nog in het duister. Wel zien ze samen met specialisten uit het buitenland dat er grote wisselingen zijn, waardoor de veelal computergestuurde productieinstallaties automatisch afslaan. Dat gebeurt allemaal in minder dan een seconde tijd. Wat de instabiliteit veroorzaakt blijft vooralsnog onduidelijk.
Wel is de elektriciteitsproductie na de middag langzaam op gang gekomen. Daarbij kregen het ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) in Otrobanda en luchthavenbedrijf Curaçao Airport Partners (CAP) op Hato voorrang. Beide hebben wel eigen generatoren, maar onvoldoende om alle functies te kunnen voorzien.
Daarna kregen wijken één voor één weer stroom. Tegen 15:00 uur was ongeveer eenderde weer aangesloten op het netwerk van Aqualectra.
In november 2019 was - na dertien jaar - eveneens sprake van een black out. Dat was het gevolg van een brand en daardoor kortsluiting bij Curaçao Refinery Utilities (CRU) op het terrein van de Isla-raffinaderij. Omdat dit een grote schok teweegbracht en CRU was aangesloten op het Aqualectra-net, zorgde dit voor een domino effect. Het duurde tot laat in de avond voordat iedereen weer was asngesloten en sommige delen van het eiland hadden pas de volgende ochtend, 24 uur later, elektra.
Dit keer is het uitgesloten dat CRU er iets mee te maken heeft. Zo meldt Jonis. De systemen zijn ook losgekoppeld. Ook geruchten dat Curoil niet in staat zou zijn geweest voldoende brandstof te leveren, verwees de directie direct naar het rijk der fabelen.
Volgens Jonis wordt met man en macht gewerkt aan herstel. Ondertussen loopt de al zwakke economie van Curaçao grote schade op. De productie lag dinsdag vrijwel plat. Veel ondernemingen hebben geen goed woord over voor deze slechte dienstverlening. Op sociale media spreken personen zich boos en machteloos uit. Wie neemt de verantwoordelijkheid hiervoor?, is een veel gestelde vraag.

De regering laste een geplande persconferentie van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) in verband met de stroomsituatie af. Er zijn verder geen meldingen van onregelmatigheden. Volgens de politie is alles onder controle.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).