Waarom OM niets deed met aangifte is Tromp een raadsel
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er was medio 2016 een geschikte koper voor de Girobank, die bereid was de bank adequaat te kapitaliseren en daarmee de banktegoeden en deposito’s van klanten veilig te stellen.

trompgiroDat zegt Emsley Tromp, toen president van de Centrale Bank CBCS, die in verband met de noodregeling belast is met het beheer en bestuur van Giro waar eind 2013 werd ingegrepen. Hij was gisteren hoofdspreker bij een conferentie over economie en werkgelegenheid in 2020, georganiseerd door studenten van de Inter Continental University of the Caribbean (ICUC) op Curaçao.
Een andere spreker was oud-minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling, die in de startblokken staat om weer bewindsman te worden. Er waren ook speeches van hr-manager Daniel Corsen van Aqualectra en Anita Ramprasad uit Guyana.
Als oud-Centrale Bank-topman kan Tromp in verband met zijn geheimhoudingsplicht niet te veel uit de doeken doen, maar hij weet met grote stelligheid te vertellen dat het niet zover had hoeven te komen dat deposanten bij Giro in december 2019 hun tegoeden boven de 10.000 gulden bevroren zagen worden.
Na tweeënhalf jaar noodregeling en nadat veertien mogelijke overnamekandidaten de revue waren gepasseerd, had de CBCS volgens Tromp in 2016 de juiste koper. Het gerecht had volgens hem zelfs al een ‘beoogd curator’ aangesteld en Girobank zou een tweede voorbeeld worden van een zogeheten ‘pre-pack’, zoals ook met de Curaçaos Dokmaatschappij (CDM) was gebeurd.
,,De vraag is dan: als er een oplossing was in juli 2016, wat ging er mis? En, op de tweede plaats, hoe kan een oplossing worden omgezet in het bijna omvallen van dezelfde instelling in 2019?” Tromp herhaalde dat hij gebonden is aan geheimhouding. ,,Maar deze overeenkomst bevindt zich goed gedocumenteerd in de archieven van CBCS en de bedoeling was deze in augustus 2016 aan het publiek bekend te maken.”
Wat er daarna gebeurde, lag in de invloedsfeer van zijn opvolgers (Jerrald Hasselmeyer, Alberto Romero, Leila Matroos-Lasten, Bob Traa en momenteel José Jardim waren en zijn interim- of waarnemend president).
Hij kan alleen opmerken dat de CBCS in 2015 aangifte heeft gedaan tegen voormalig bankier Eric Garcia van Giro. Dit werd ondersteund door een uitvoerig forensisch onderzoek. ,,Wat de reden is van het niet in actie komen door het OM is mij tot de dag vandaag een raadsel.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).