Door Sterre Touw
Willemstad - In het Curaçao Medisch Centrum (CMC) is afgelopen donderdag onder leiding van neurochirurg Wilco Peul door dr. Dos Santos Rubio een bijzondere ingreep verricht. cmcMet supermoderne apparatuur is voor de eerste keer op Curaçao een zogenoemd Computer Assisted Genavigeerde operatie voor een complexe aandoening aan de wervelkolom uitgevoerd.
Hoewel patiënten met deze aandoeningen aan de wervelkolom voorheen naar Nederland of Colombia (waar men deze moderne apparatuur niet heeft) werden gestuurd, kon donderdag de eerste patiënt op Curaçao geopereerd worden. Op de operatiekamer werd met een ultramodern röntgenapparaat een 3D-CT-scan gemaakt van de wervelkolom. Vervolgens werd deze verbonden met een speciale computer, waarop de chirurgen konden zien waar de afwijking zich bevond. ,,Met deze technologie opereren we door naar het computerscherm te kijken en niet naar de wond. We plaatsen op deze manier bijvoorbeeld schroeven of halen afwijkingen weg”, vertelt dr. Peul aan deze krant. ,,Deze manier van opereren is sneller en veiliger. De kans op een dwarslaesie en zelfs op overlijden, is een stuk kleiner geworden. Via de computer is de afwijking beter zichtbaar.”
Dr. Peul is een vooraanstaand neurochirurg van het Leiden Universitair Medisch Centrum (Lumc), Haaglanden Medisch Centrum en HagaZiekenhuis en gespecialiseerd in dit soort operaties. De apparatuur is kostbaar en het bedienen ervan is complex. Daarom is goede training voor deze manier van opereren voor het gehele team een vereiste. Tijdens de vijf à zes uur durende operatie, werd neurochirurg Dos Santos Rubio getraind door Peul om het in het vervolg zelf te kunnen uitvoeren. Als de dokters en verpleegkundigen volledig zijn opgeleid, zal de operatie in tijd halveren en nog maar 2,5 uur duren.
Met de geopereerde vrouw gaat het inmiddels goed. ,,Ze heeft gisteren zelfs een rondje over de afdeling gelopen. Dat is iets wat eerder ook nog niet mogelijk was.” Dr. Peul zal volgende week nog een aantal operaties verrichten met deze apparatuur en zal het komende jaar afgewisseld door zijn collega-spinaal-neurochirurgen uit Leiden en Den Haag het chirurgisch team van het CMC opleiden. In de toekomst is het de bedoeling dat 95 procent op Curaçao geopereerd gaat worden en dus niet hoeft af te reizen naar Nederland of Colombia. ,,Zonder de steun van medisch directeur Ingemar Merkies, SVB en het huidig bestuur van CMC was dit nooit gelukt”, aldus Peul.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).