Van een onzer verslaggever
Willemstad - Dat na zes jaar noodregeling bij Girobank een moratorium is ingesteld, kan niet zonder gevolgen blijven voor degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Daarover zijn alle partijen in de Staten het eens. Maar behalve een grondig onderzoek eist de oppositie unaniem dat er ‘koppen rollen’.

statenDat bleek gisteren in de openbare vergadering van de Staten over de situatie van Girobank. Alle Statenleden willen van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) tot in detail weten hoe het zo ver heeft kunnen komen en vragen cijfers van de afgelopen jaren, maar ook bijvoorbeeld wie er wanneer is benoemd en weer werd weggestuurd bij zowel Girobank als de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). CBCS is sinds de noodregeling in 2013 verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van Girobank.
,,Een nationale schande”, zegt Elsa Rozendal van regeringspartij MAN over de hele kwestie. ,,De beelden van de chaos vorige week zijn viraal gegaan. Iets dergelijks is nooit eerder voorgekomen in dit land. Wij willen een duidelijk signaal van de minister waarmee het vertrouwen in de bankwereld kan worden hersteld en herhaling wordt voorkomen.” Coalitiegenoot Curtley Obispo (PAR) eist ‘een grondig, onafhankelijk onderzoek’ om de waarheid boven tafel te krijgen en duidelijkheid te geven aan de bevolking. Obispo noemt Girobank nv als een voorbeeld van een overheids-nv die geen rekenschap aflegt. ,,De laatste jaarrekening is van 2012.” Daar moet zo snel mogelijk verandering in komen. Obispo wil van minister Gijsbertha alle cijfers die nodig zijn om een beeld te krijgen van hoe Girobank er op dit moment voor staat. Maar hij wil ook weten wat er precies is bereikt na het invoeren van de noodregeling.
Zowel parlementsleden uit de hoek van de oppositie (KdNT, MFK, MP en PS) als van coalitiepartijen PAR, MAN en PIN vallen over de hele gang van zaken vorige week die naar hun idee getuigt van een gebrek aan inlevingsvermogen bij de minister en de directies van CBCS en Girobank. Dinsdag ging de bank onaangekondigd op slot, nadat veel rekeninghouders hadden besloten hun geld weg te halen. Klanten konden van het ene op het andere moment niet meer bij hun geld. De deuren van de filialen gingen dicht, maar ook pinpassen en creditcards waren niet meer te gebruiken en online bankieren was onmogelijk. Pas de volgende ochtend gaven CBCS-directieleden Bob Traa, José Jardim en Leila Matroos-Lasten in een persconferentie uitleg over de beslissing om de bank enkele dagen te sluiten. Afgelopen vrijdag ging de bank weer open en werkten alle systemen weer maar rekeninghouders kunnen sindsdien over slechts tot maximaal 10.000 gulden van hun tegoeden beschikken.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.