Van een onzer verslaggevers
Willemstad – Gisterenavond nog kon vakbondsvoorzitter Angelo Meyer van Isla-vakbond PWFC melden dat de staking van het personeel van Refineria Isla is gestopt. Een deel van de werknemers van Refineria Isla voerde gisteren actie.
actiesZij eisten garanties wat betreft de uitbetaling van hun salaris deze maand, maar ook dat Isla de afspraken voor de afvloeiing van het personeel kan nakomen. Tot gisteravond laat is er nog vergaderd met de vakbonden. Alex Molina van PWFC meldde ook al dat de gesprekken de goede kant op gaan en dat het personeel rustig is. Meyer: ,,Er is afgesproken dat overheids-nv’s die nog geld schuldig zijn aan de raffinaderij, het geld nu overmaken zodat het personeel in elk geval het salaris uitbetaald kan worden. Er zal in de loop van volgende week nagegaan worden wat de arbeiders nog meer tegoed hebben en hoe zij aan dit geld komen.”
De toegangen tot de raffinaderij bij Post 5 en Post 7 werden gisteren geblokkeerd. In een uitzending van TV Direct was te zien dat de stakende medewerkers zich rond vier uur binnen de poort verzamelden toen een vertegenwoordiger van de vakbond verslag deed van een bespreking met de directie van Refineria Isla.
Directe aanleiding voor het neerleggen van het werk door de Isla-medewerkers is de maatregel die de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) nam bij Girobank. CBCS heeft de bank dinsdag tijdelijk gesloten en de tegoeden boven 10.000 gulden bevroren. Vandaag zou Girobank weer opengaan. Refineria Isla heeft een aanzienlijk bedrag staan op een rekening bij Girobank, maar kan nu niet over die fondsen beschikken. Gistermiddag zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) de actie niet te begrijpen omdat al een oplossing was gevonden. In een ander artikel in deze editie legt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) uit op welke manier Refineria Isla toch met geld van overheids-nv’s voldoende geld zal hebben om deze maand aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Isla-woordvoerder Earl Balborda heeft geen antwoord gegeven op vragen over de gevonden oplossing, maar ook niet over de situatie bij Isla in verband met de staking.
Rond 14.00 uur gistermiddag laat Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) desgevraagd weten dat de situatie bij de raffinaderij ‘als vanouds is’. ,,De fabrieken lagen al een tijdje stil. De voorraad brandstof is voldoende. Curaçao Refinery Utilities en Curoil werken normaal, dus er is geen sprake van een noodsituatie.”
Eerder op de middag zei vakbondsvoorzitter Angelo Meyer van Isla-vakbond PWFC dat de staking ‘niet in handen is van de vakbond’. Meyer zei zijn leden te hebben opgeroepen om naar het vakbondsgebouw van PWFC te komen. ,,Maar ik kan niet voor de andere bonden spreken. Er zijn er ook die actievoeren tegen de regering, die gaan de straat op.” Volgens Meyer wil het Isla-personeel horen dat de salarissen gegarandeerd zijn tot het einde van het jaar, dat geld beschikbaar is voor de afvloeiingsregeling en dat de raffinaderij vanaf 1 januari operationeel blijft. ,,Het personeel is heel erg ongeduldig”, zei Meyer tegen TV Direct. ,,Ze hebben er genoeg van. Ik sluit niets uit, maar hoop dat het gezond verstand overheerst en dat we er op een rustige manier uitkomen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).