Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De advocaat van Robertico ‘Robbie’ dos Santos, zal ‘zeker weten’ beroep aantekenen tegen de beslissing van de rechter-commissaris (RC) om de verdachte in de zaak van de opdracht tot de moord van politicus Helmin Wiels langer in voorlopige hechtenis te houden.

robbieTegenover Papiamentstalige media noemt de advocaat, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, ook de naam van de RC: dat rechter-commissaris Christiaan van mening is dat het materiaal van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Dos Santos voldoende gewichtig is om hem achter de tralies te houden.
Christiaan zou vooral interesse hebben getoond in en vragen hebben gesteld over de relatie tussen Dos Santos en de in deze zaak reeds veroordeelde en in Nederland opgesloten Burney ‘Nini’ Fonseca - onder andere op het gebied van sponsoring van voetbalactiviteiten - en Sulvaran beklaagt zich erover dat ze nauwelijks aandacht zou hebben besteed aan de juridisch-technische argumenten die de verdediging heeft ingebracht.
In hoger beroep - wat binnen drie dagen moet zijn ingesteld - beslist niet één RC, maar beslissen drie Hofrechters op het verzoek tot schorsing van de gevangenhouding van Dos Santos. Het beroepschrift zou meteen de volgende dag nog, donderdag 5 december worden ingediend. Of dit het geval was, kon deze krant niet bevestigd krijgen.
Tijdens de voorgeleiding zou volgens andere media die Sulvaran aanhalen, door het OM zijn gesteld dat loterijbaas Robbie dos Santos twee miljoen zou hebben geboden voor de moord op Pueblo Soberano-leider Wiels, die in mei 2013 werd doodgeschoten. Het OM wil dit bevestigen noch ontkennen.
De woordvoerder: ,,Het OM zal geen commentaar geven op de uitlatingen van de kant van de verdediging van de heer Dos Santos. Er is door de verdediging hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter-commissaris en het OM zal tijdens de behandeling van het beroep in raadkamer reageren op hetgeen de verdediging aldaar naar voren zal brengen. We voeren het debat daar waar het thuis hoort: voor de rechter en niet in de media.”
Ook de voorgeleiding aan de RC vindt plaats in raadkamer en is zodanig een besloten zitting; het is op z’n minst opmerkelijk dat Sulvaran hierover kennelijk mededelingen naar buiten over doet.
Hierdoor is bekend dat de RC zou hebben opgemerkt dat Dos Santos zélf verantwoordelijk is voor de verwarring over de intensiteit van het contact tussen hem en Fonseca. Nu verklaart de loterijhouder nauwelijks contact te hebben gehad, maar in 2014 - toen Dos Santos in verband met dezelfde zaak ook enige tijd in hechtenis heeft gezeten - luidde de verklaring dat er wél regelmatig contacten waren. Onder andere in verband met sponsoring.
Ook anderen hebben verklaringen afgelegd dat Dos Santos en Fonseca elkaar veelvuldig spraken en zagen, tevens mede in het kader van de financiering van de campagne van de politieke partij MFK van inmiddels ex-premier Gerrit Schotte (zelf gedetineerde). Ook Fonseca zelf heeft aangegeven regelmatig bij Dos Santos te zijn geweest. En zijn halfbroer George ‘Jorge’ Jamaloodin heeft in deze zaak, waarvoor hij veroordeeld is en vastzit, een verband gelegd tussen het sms-verkeer (met Fonseca) en Robbie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.