‘Maximaal een jaar’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - PdVSA zal maximaal een jaar langer de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij op zich nemen op basis van een nieuw contract. Het gaat om een transitieperiode vanaf 1 januari ‘om de potentiële nieuwe operator een kans te geven de raffinaderij over te nemen’.

quevedoDat zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy, interim-directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij en de installaties. De uitbreiding van de licentie die het Office of Foreign Assets Control (Ofac) in de Verenigde Staten (VS) aan Curaçao heeft afgegeven, heeft de weg vrijgemaakt ‘om zaken te doen ter afwikkeling van de werkzaamheden van PdVSA op het moment dat een nieuwe operator de exploitatie overneemt’. De Lannoy: ,,RdK mag nu ook ruwe olie en producten commercialiseren. Betaling met olie is een optie.” Ondertussen gaan de onderhandelingen met de exclusieve Amerikaanse kandidaat Klesch Group onverminderd verder. De Lannoy kan geen datum noemen van een mogelijke overeenkomst.
RdK en het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, moederbedrijf van Refineria Isla, slaan de handen ineen om te voorkomen dat het Isla-personeel vanaf 1 januari 2020 op straat staat. Beide partijen ‘zijn bereid en zullen samenwerken voor het realiseren van een transitieperiode’, aldus RdK in een persbericht. Dat is het resultaat van een bespreking zaterdag in Caracas van een RdK-delegatie onder leiding van interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy met PdVSA-topman Manuel Quevedo. ,,Partijen zijn overeengekomen dat er een transitieperiode komt waarin de banen van werknemers die op dit moment in dienst zijn van Refineria Isla zijn gegarandeerd vanaf januari 2020.” Bovendien is gesproken over het opstarten van onderhoudswerkzaamheden zodat ook aannemers weer opdrachten kunnen krijgen.
In het persbericht wordt niet ingegaan op de status van de besprekingen met de Klesch Group. Volgens de planning had er 30 november een akkoord op tafel moeten liggen, om de deadline van 1 januari te halen. Het huidige leasecontract met PdVSA loopt op 31 december ten einde. Vorige week zei ook premier Eugene Rhuggenaath (PAR) dat er nog intensief onderhandeld werd en een week eerder sprak hij van ‘een laatste fase’. Rhuggenaath noemde het ‘cruciale weken’ en zei dat alles erop is gericht om zo snel mogelijk een overeenkomst te tekenen met de exclusieve kandidaat. Zo ver is het dus in ieder geval nog niet.
PdVSA en RdK zullen samenwerken om ervoor te zorgen dat op korte termijn ruwe olie beschikbaar komt voor de raffinaderij, zodat de productie kan worden opgestart. Een en ander is wel gebonden aan de beperkingen die zijn opgenomen in de uitbreiding van de vrijwaring in verband met de VS-sancties tegen Venezuela. In de nieuwe licentie die op 22 november werd uitgegeven en op 31 december 2020 vervalt, staat nadrukkelijk dat de productie van de raffinaderij kan worden verkocht, maar uitsluitend met het doel om personen of instanties op Curaçao te betalen. De Venezolaanse bedrijven mogen niet profiteren van de verkopen. Alle betalingen moeten ten goede komen aan lokale instanties waarbij Refineria Isla nog in het krijt staat. Bovendien moet RdK uiterlijk 15 januari en vervolgens maandelijks rapporteren aan Ofac. De licentie stelt het beëindigen van de zakelijke contacten met PdVSA en Refineria Isla als een vereiste. In het eerste rapport in januari moeten de activiteiten en transacties worden beschreven die betrekking hebben ‘op de afwikkeling van de zakelijke betrekkingen met PdVSA en Isla’ voorafgaande aan het aflopen van de huur van de olieraffinaderij en terminal bij Bullenbaai op 31 december 2019. Uiterlijk 15 januari moet RdK bovendien verslag doen over wat er is gebeurd om de taken van PdVSA en Isla als operators ‘te beëindigen’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).