Plan-Traa voor lening 450 miljoen schept ongenoegen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering-Rhuggenaath wil meer informatie van de Centrale Bank CBCS over de diverse scenario’s met betrekking tot Girobank.

girobankDe enige eerder door interim-president Bob Traa voorgehouden optie van een ‘bailout’ door 450 miljoen te lenen van Nederland, stuit op weerstand. Zowel in politiek Willemstad als in Den Haag.
De drie ministers, die begin deze maand ijlings naar Nederland afreisden - onder andere met Girobank op de agenda, hoewel dit nooit officieel is bekendgemaakt - zijn niet bepaald ‘amused’ over hoe dit is gegaan. Zo krijgt deze krant bevestigd.
Er werd veel druk op hen uitgeoefend om met de hoogste spoed te handelen. Dit tot ergernis van de bewindslieden. Bovendien hebben zij de indruk daarbij niet volledig te zijn geïnformeerd door de interim-president.
In Nederland kregen premier Eugene Rhuggenaath (PAR), Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) te horen dat er in het geval van een lening - het zou gaan om maar liefst bijna een half miljard gulden - nadere informatie is vereist.
F06 Giro Bob Traa JeuHoewel het voorstel van Traa om in verband met een oplossing voor Girobank een geldlening aan te gaan met Nederland in Den Haag niet direct werd afgeraden, is de boodschap aan het Land Curaçao om haar huiswerk beter te doen wel duidelijk.
Giro, waarvoor al sinds eind 2013 de noodregeling van toepassing is in verband met een negatief eigen vermogen, komt naar verluidt 300 miljoen tekort, waarvan zo’n 270 miljoen is voorgeschoten door de CBCS. Het van Nederland te lenen bedrag van 450 miljoen zou zijn om de schuld aan de Centrale Bank te voldoen en met de minimaal vereiste ratio’s het bankbedrijf voort te zetten.
Voor zo’n lening van de Nederlandse Staat zouden echter de burgers opdraaien - een vergaande stap dus, terwijl Giro niet als ‘systeembank’ geldt - hoewel het volgens ingewijden geen garantie op succes is.
Vorige week vond een bijeenkomst plaats van genoemde drie ministers aangevuld met Zita Jesus-Leito (PAR), zelf afkomstig uit het bankwezen, met de raad van bestuur (RvB) en de raad van commissarissen (RvC) van de CBCS. De regering heeft daarbij met de nodige klem aangegeven op korte termijn een volledig beslisdocument te willen ontvangen, met niet alleen de voorkeursoptie van interim-president Traa, maar tevens alle overige mogelijke oplossingsscenario’s.

 

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).