Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Interim-directeur Marcelino de Lannoy van Refineria di Kòrsou (RdK) spreekt van een ‘goede meeting’ met de Isla-bonden het afgelopen weekend. Vooral de vrijdagavond verkregen ‘License amendment’ van het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (Ofac) is in goede aarde gevallen.

F04 Solidaridat roept bonden opDesgevraagd geeft de topfunctionaris van overheids-nv RdK aan dat de bijeenkomst met de vakbonden PWFC (werklieden raffinaderij) en Apri (stafpersoneel) zinvol was en gunstig verliep.
,,De bonden zijn geïnformeerd over de status van het Project Arawak. Ook dat we vrijdagavond de Specific License hebben ontvangen van Ofac. We hebben het eveneens gehad over het uitvallen van Gasturbine 9 van CRU (Curaçao Refinery Utilities, producent van stoom, stroom en perslucht voor de Isla-raffinaderij, red.). Inmiddels is dat al hersteld.”
Arawak is het proces van RdK om een nieuwe operator te vinden voor de Isla en voor de olieterminal bij Bullenbaai als het contract met het Venezolaanse PdVSA op 31 december aanstaande eindigt. Daarvoor wordt sinds enige tijd exclusief onderhandeld met Klesch Group. Het is de bedoeling nog in november - deze week dus - een eerste overeenkomst met Klesch te ondertekenen. Daarover zegt De Lannoy: ,,Dat is nog steeds mogelijk. We hebben zeker nog hoop dat dit lukt.”
Ofac, onderdeel van het Amerikaanse Department of the Treasury in Washington, liet vrijdag 22 november weten dat de speciale ‘license’ conform het verzoek van Curaçao van 26 september wordt aangepast en wel met een looptijd tot 31 december 2020 (was eerst 15 januari 2020).
De uitgebreide ‘waiver’ - uitzondering in verband met de Amerikaanse sancties tegen het Venezuela van president Nicolás Maduro en daardoor de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA - bleek tijdens de bijeenkomst voor de bonden een onverwachte en aangename aankondiging. Ze stelden zich daardoor gematigd op, nadat de dag daarvoor nog kracht werd gezet bij hun ‘eisen voor garanties’ aan het adres van de regering en het parlement.
,,Persoonlijk denk ik dat de waiver die RdK heeft gekregen belangrijk zal zijn voor het kunnen betalen van PdVSA aan de personeelsleden.” De license mag op geen enkele manier gebruikt worden om PdVSA of dochteronderneming Isla te bevoordelen, maar is enkel bedoeld om Curaçao tegemoet te komen in verband met het enigszins opvangen van de nadelige effecten van de VS-sancties.
In verband met de uitval van Gasturbine 9 van CRU heeft Refineria Isla Curaçao zondag een persbericht uitgebracht. ,,Als gevolg daarvan heeft Isla de productie moeten stilleggen van TC-1 en CD-2A.” Zondag was de CRU-storing verholpen, maar Isla wijst er wel op dat dit 30 uur heeft geduurd. ,,Isla is bezorgd over het gebrek aan betrouwbare levering van utiliteiten en zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen.” Aldus de PR-afdeling van de raffinaderij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).