Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens de Statenvergadering op maandag zal in ieder geval vanuit de hoek van de oppositie een poging worden ondernomen meer zekerheid te garanderen voor de Isla-medewerkers. Daarvoor was de afgelopen dagen een motie in de maak.
islaDat heeft Statenlid Marilyn Moses van oppositiepartij MP gisteren bevestigd. Welke partijen en Statenleden de motie zullen indienen en door wie die zal worden gesteund, kon Moses nog niet zeggen. ,,Dat is nog niet rond en wordt nog besproken.”
De MP-partijleidster kan wel zeggen dat er een motie komt ‘waarin er bij de regering wordt aangedrongen op het continueren van de raffinaderij op 1 januari 2020’. Dat kan zowel met de Klesch Group als met de huidige exploitant PdVSA. Het gaat er volgens Moses niet om voor welke partner wordt gekozen, maar ‘om de zekerheid van de werknemers wat betreft hun werk en om inkomen voor de overheid uit de raffinaderij, een van de pilaren van de economie waar nog steeds geen alternatief voor is gevonden’.
De openbare vergadering is opgeroepen op verzoek van alle oppositiepartijen (PS, MP, KdNT en MFK) die samen goed zijn voor 9 van de 21 zetels in het Curaçaose parlement. Op de agenda staat als enige onderwerp de continuering van de raffinaderij in 2020, de toekomst van de werknemers en aannemers en het perspectief voor een nieuwe exploitant. De Statenleden zullen daarover vergaderen met premier Eugene Rhuggenaath (PAR).
Het is de vraag of het initiatief van de oppositie voldoende steun krijgt. Donderdag was er bij coalitiepartijen MAN en PAR nog niets over bekend. MAN-Statenlid Eugene Cleopa zegt dan ook ‘niets te weten van een motie’. Stephan Walroud (PAR) weet ook van niets en laat wat later weten dat er aan de kant van de coalitie een dergelijke motie niet wordt voorbereid.
Alhoewel afgelopen weekeinde nog verder overleg nodig was over de precieze inhoud ervan, zegt Marilyn Moses dat het iets zal worden in de lijn van een motie van augustus 2013, ten tijde van het demissionaire kabinet-Schotte (MFK, MAN, PS), die door de Staten werd aangenomen. Daarin wordt er bij de regering op aangedrongen om tijdens de onderhandeling over een nieuw contract voor de raffinaderij de belangen van Curaçao voorop te stellen en dat er een of meer strategische partners moeten worden gevonden voor de modernisering van de raffinaderij. MFK-leden Charles Cooper en Jacinta Constancia ontkennen noch bevestigen donderdag de inhoud van de motie. Constancia zegt daar vandaag meer over te horen en Cooper zegt dat ‘er natuurlijk aan een motie gewerkt wordt’. ,,Anders heeft het toch geen zin om een openbare vergadering te houden? Maar ik kan nu nog niets zeggen over de inhoud. Dat is afhankelijk van de input van de indieners.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.