Rhuggenaath: Zo snel mogelijk deal met Klesch Group
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De onderhandelingen met de Amerikaanse Klesch Group over de exploitatie van de raffinaderij zijn in de laatste fase. Dit zijn cruciale weken, benadrukt premier Eugene Rhuggenaath (PAR).

islamvbAlles is erop gericht om zo snel mogelijk een overeenkomst te tekenen met de exclusieve kandidaat die het stokje van Refineria Isla, dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, moet overnemen. ,,Ons doel is om voor de feestdagen in december meer duidelijkheid te kunnen geven”, zei Rhuggenaath gistermiddag tijdens een op het laatste moment ingelaste persconferentie. ,,Niet alleen om onzekerheid bij de Isla-werknemers en contractarbeiders weg te nemen, maar bij de hele bevolking van Curaçao.”
Maar zo lang de onderhandelingen nog gaande zijn, kunnen geen details naar buiten worden gebracht. Partijen hebben zich te houden aan afspraken van non-disclosure en vandaar dat wat er besproken wordt binnenskamers moet blijven. Dat er toch informatie naar buiten lekt, zoals over een plan B voor het ‘worst case scenario’ als er geen strategische partner is gevonden per 1 januari, betreurt Rhuggenaath. Zaken worden uit hun verband gehaald of zijn niet relevant. Dat veroorzaakt onnodig onrust.
Bovendien zijn alle inspanningen nu gericht op wat het beste is voor Curaçao en dat is wat de regering betreft een overeenkomst met de Klesch Group. De onderhandelingen voor Curaçao worden gevoerd door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de Project Management Organization (PMO). Het is een gecompliceerd proces. Rhuggenaath: ,,Beide partijen kunnen beslissen om niet verder te gaan, maar dat is niet het geval op dit moment. Langzaam maar zeker komen we dichter bij elkaar. Dat gebeurt op basis van vertrouwen en door het nakomen van afspraken.”
Juist op dit cruciale moment is het zaak dat het opgebouwde vertrouwen niet wordt beschadigd. Premier Rhuggenaath doet daarom een oproep tot saamhorigheid om het proces tot een goed einde te brengen. ,,We moeten de krachten bundelen om het beste eruit te halen. We hebben ook wel wat te bieden: Bullenbaai, een raffinaderij, een strategische ligging, human resources. Dat zijn onze sterke punten en daar moeten we ons op focussen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).