Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Korps Politie Curaçao (KPC) beschikt vanaf nu over een eigen (lease-)ademanalyseapparaat. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt. Voorheen was de politie voor de apparatuur afhankelijk van de Koninklijke Marechaussee.

kpcblaasSinds 2017 neemt het alcoholbeleid van justitie structureel vorm aan op Curaçao. Dit om doden, zwaargewonden, botsingen en alle schade die daarmee samenhangt te verminderen en te voorkomen. 75 Procent van de verkeersdoden op Curaçao is alcoholgerelateerd (vaak in samenhang met het niet dragen van een autogordel). Elke maand zijn er alcoholcontroles, waaruit blijkt dat nog steeds mensen met te veel alcohol op achter het stuur kruipen. Deze mensen krijgen in elk geval een geldboete en daarmee een strafblad voor een misdrijf.
Doordat het om een leaseapparaat gaat, is het ademanalyseapparaat van de politie vanaf nu op elk moment van de dag beschikbaar, zo legt het OM uit. ,,Gaat er iets kapot dan is er meteen een ander apparaat beschikbaar. Ook is er een groter aantal voorselectie-blaasapparaten beschikbaar en zijn er voldoende agenten opgeleid om het apparaat te bedienen. Zij zijn na hun opleiding daartoe aangewezen door de korpschef van het KPC. Dit betekent ook dat bij ongevallen en botsingen met het vermoeden van alcoholgebruik, in voorkomende gevallen een test op alcohol kan worden gedaan. Door de beschikbaarheid van een eigen apparaat zullen de controles op alcohol door de politie flink gaan toenemen. Het apparaat is goedgekeurd voor onze wet. Een dergelijk apparaat wordt ook op Aruba gebruikt.”
Daarnaast heeft het OM de regering gevraagd de wet te wijzigen en ervoor te zorgen dat iedereen die in een verkeerscontrole terechtkomt, verplicht is in een ademanalyseapparaat te blazen. Op dit moment vereist de huidige wet nog een verdenking alvorens te moeten blazen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).