Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vakbonden hebben overeenstemming bereikt met PdVSA en dochtermaatschappij Refineria Isla over de afvloeiing van de medewerkers van de raffinaderij op Curaçao. Het personeel heeft het akkoord vrijdag goedgekeurd tijdens een gezamenlijke bijeenkomst.

islaDat zegt Isla-woordvoerder Earl Balborda desgevraagd. Balborda kan niet in detail treden over de afspraken die gemaakt zijn met de vakbonden PWFC en Apri, maar zegt wel dat het ‘meer is dan wat wettelijk verplicht is’. ,,Refineria Isla zal de middelen zelf opbrengen uit de verkopen van de productie.”
Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA huurt de Curaçaose raffinaderij van de overheid en exploiteert die al bijna dertig jaar onder de naam Refineria Isla. Eind dit jaar loopt de huurovereenkomst af. De Program Management Organization (PMO) en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) - eigenaar van de installaties en het terrein van de raffinaderij - onderhandelen met de Klesch Group uit Amerika over de overname van het leasecontract en een eventuele koop van de installaties van de raffinaderij.
Onlangs waren vertegenwoordigers van de Isla-vakbonden in Venezuela om afspraken te maken over de afvloeiing van de ongeveer 1.000 medewerkers van de raffinaderij op Curaçao. Apri vertegenwoordigt het stafpersoneel en PWFC de overige arbeiders die in vaste dienst zijn van het Venezolaanse bedrijf.
Vorige week wees directeur Vanessa Flores erop dat Refineria Isla, ondanks de moeilijke omstandigheden van het afgelopen jaar, nog altijd alle verplichtingen naar de werknemers nakomt. Salarissen worden betaald, secundaire arbeidsvoorwaarden gerespecteerd, belastingen en sociale premies ingehouden en afgedragen, schrijft Flores in antwoord op het verzoek van de Staten een centrale commissievergadering bij te wonen. De Isla-directeur slaat de uitnodiging af en benadrukt dat een tanker olie heeft geleverd ‘die nu wordt verwerkt voor meer inkomsten en om aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).