‘Historisch en emotioneel moment’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gisterochtend rond 7.30 uur is, na enkele korte toespraken en in een volgepakt atrium, de eerste patiënt van Curaçao Medical Center (CMC) verwelkomd. ,,Een historisch en emotioneel moment”, zei minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

operatie3purunchiNadat in december 2013 de eerste steen van de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda werd gelegd en donderdagavond inspecteur-generaal Sirving Keli van de Inspectie voor de Volksgezondheid het verlossende ‘go’ uitsprak, was het dan gisteren eindelijk zo ver: de ‘soft opening’ van het nieuwe ziekenhuis. ,,Het is nog geen officiële opening”, zegt CMC-woordvoerder Clifton Wallé. ,,Die volgt in 2020.”
Officieel of niet, Curaçao heeft een nieuw ziekenhuis en gisteren werden alle patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) overgebracht naar CMC. Het is voor alle betrokkenen een bijzondere en emotionele dag. Na alle dankbetuigingen is het eerst nog even wachten, maar dan gaat de schuifdeur naar de sluis die de twee ziekenhuizen met elkaar verbindt open. Daar ligt ze dan, op een bed, geduwd door verpleging en militairen van de marine en onder begeleiding van Sehos-directeur Franke Scheper, de eerste patiënt van Curaçao Medical Center (CMC): Batseba Velasco Schenker Goncalves do Estreia. Ze is zwanger en komt van het Ana Paviljoen, de kraamafdeling van Sehos. Wallé: ,,Van Portugese afkomst, maar natuurlijk yu’i Kòrsou.” Batseba krijgt uit handen van CMC-directeuren Hans Kedzierski en Ingemar Merkies een aandenken, net zoals Anatalia Behilia, die als eerste dialysepatiënt bij CMC staat ingeschreven.
,,Met geloof en vertrouwen hebben we dit bereikt”, zegt Gilbert Martina, directeur HNO Transitie & Exploitatie. ,,Vandaag begint een nieuw hoofdstuk. Het ziekenhuis is open en nu moeten we zorgen dat het zo efficiënt en doelmatig mogelijk draait. We willen het meest moderne ziekenhuis in het Caribisch gebied zijn en daar werken we aan.”
Minister Camelia-Römer van GMN wijst erop dat een belangrijk punt is bereikt, maar dat er nog veel moet gebeuren. ,,De overgang van de ene fase in een nieuwe gaat altijd gepaard met en periode waarin zich kinderziektes kunnen voordoen. Een machine die niet werkt, een roltrap die vastloopt. Ook die fase moeten we samen doorkomen met een positieve instelling. Laat niets je van je doel houden en blijf je, net zoals de afgelopen tijd, extra inzetten, zodat het beter wordt. Het succes van dit ziekenhuis is afhankelijk van de professionaliteit, de liefde en toewijding waarmee jullie onze bevolking van dienst zijn”, zo richt de GMN-minister zich tot de in het atrium aanwezige CMC-medewerkers en wordt beloond met een daverend applaus.
Nadat Camelia-Römer, HNO-directeur Martina en CMC-woordvoerder Wallé alle mensen die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de bouw en de transitie zijn bedankt, en de eerste patiënt is begroet, geeft de ziekenhuispastoor zijn zegen aan het gebouw, patiënten en medewerkers.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).