CMC blijft faciliteiten in Sehos huren
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Inspecteur-generaal Sirving Keli van de Inspectie voor de Volksgezondheid heeft gisteravond groen licht gegeven voor de verhuizing van patiënten van Sehos naar het nieuwe ziekenhuis CMC.


slurfDoor problemen met de telefoonverbinding in het nieuwe ziekenhuis was het nog spannend of de operatie vandaag door zou kunnen gaan. Maar technici wisten de verbindingen in de loop van de avond te herstellen en om 22.30 uur kon Keli zijn beslissing bekendmaken.
Gistermiddag om 16.00 uur liet de inspecteur in het bijzijn van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en HNO-woordvoerder Clifton Wallé weten dat hij nog geen beslissing had kunnen nemen in verband met problemen met de telefoonlijnen. De technici kregen tot 20.00 uur de tijd om ervoor te zorgen dat het Curaçao Medical Center (CMC) telefonisch bereikbaar is en intern kan worden doorverbonden.
Keli legde gistermiddag nog eens uit dat de Inspectie de situatie heeft geëvalueerd op basis van verschillende criteria: het gebouw is in orde, de medische en technische en IT-aansluitingen voldoen aan de eisen en gebruikers weten hoe ze met de apparatuur en systemen moeten werken. Gisteren bleek bovendien uit de uitslagen van de laboratoriumtesten dat het goed zit met de hygiëne in de acute as van het ziekenhuis (intensive care, operatiekamers en Neonatale Intensive Care Unit).
Maar zonder telefoonverbinding zou het vanzelfsprekend niet verantwoord zijn om patiënten over te brengen van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar CMC. Deze issue is gisteravond alsnog verholpen. Keli zei desgevraagd tijdens de persconferentie ’s middags dat computersystemen en internetverbindingen in het nieuwe ziekenhuis werken. ,,Technici van het HiX-systeem zijn nog bezig de laatste gegevens in te voeren en zullen nog op het eiland blijven als back-up. Ook voor de nieuwe appratuur zullen deskundigen aanwezig zijn voor advies en hulp.”
Gisteravond liet Gilbert Martina, transitie- en exploitatiedirecteur van CMC weten dat de veiligheid van patiënten bij CMC wordt gegarandeerd. ,,Wel zullen bezoekers merken dat er nog werkzaamheden plaatsvinden. We vragen de gemeenschap om geduld hierbij”, aldus Martina. Hij gaf aan dat in Sehos voorlopig drie afdelingen operationeel blijven omdat deze afdelingen nog niet operationeel zijn in het CMC. Het gaat hierbij om de afdelingen Cathlab, radiotherapie en interventie. CMC huurt deze faciliteiten bij Sehos, zo legt Martina uit. ,,Alle patiënten die in Sehos worden behandeld, vallen dan ook onder de verantwoordelijkheid van CMC.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).