Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Morgen is het dan zo ver. Zo goed als zeker zullen dan alle patiënten van het Sint Elisabeth Hospitaal via de sluis worden overgebracht naar het Curaçao Medical Center (CMC).

F01 De slurf van Sehos naar CMCDe bovengrondse ‘tunnel’ is geheel overdekt en voorzien van airconditioning. De grote verhuisoperatie begint om 7.30 uur en verloopt via een strak en toch flexibel draaiboek. Alles wat een patiënt nodig heeft gaat mee op het ziekenhuisbed, dus ook bijvoorbeeld zuurstofapparatuur. Het wachten is alleen nog op groen licht van de Inspectie voor de Volksgezondheid.
Sirving Keli, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid, zegt desgevraagd dat een laboratoriumuitslag van kweken die zijn afgenomen in de acute as van Curaçao Medical Center (CMC) bepaalt of het ziekenhuis morgen open kan of niet. Als er te veel bacteriën op de afdelingen voorkomen, moet de opening worden uitgesteld.
F01 De slurf van Sehos naar CMC SOLANGE 3De kweken zijn afgenomen op de afdelingen in het ziekenhuis waar de meest kwetsbare patiënten worden opgenomen, zoals de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) voor pasgeborenen die extra zorg nodig hebben, de intensive care en de operatiekamers.
Dat de uitslag van de kweek tot het laatste moment op zich laat wachten, komt volgens Keli omdat de plaatsing van apparatuur en nodige aanpassingen is uitgelopen. ,,Na de laatste schoonmaak en desinfectie van de ruimtes, worden de kweken afgenomen. Het kost nu eenmaal tijd voordat de bacteriën groeien in het laboratorium. Dat proces kun je niet versnellen.”
F01 De slurf van Sehos naar CMC SOLANGE 1De controle op bacteriën is de laatste check in het hele proces dat de inspectie heeft doorlopen. Eerder heeft de inspecteur al beoordeeld of de geïnstalleerde apparatuur aan de normen voldoet en de ruimtes zijn ingericht volgens de eisen. Dat gebeurde aan de hand van documenten voor certificering en garantie en na testen. Keli benadrukt dat het belangrijk is dat het ziekenhuis bacterievrij begint. ,,Het is belangrijk een uitgangspositie vast te stellen na de constructieperiode waarbij er veel mensen over de vloer zijn geweest.” De inspecteur verwacht vanmiddag de uitslag van het lab binnen te krijgen en zal dan beslissen over een ‘go’ of ‘no go’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).