Curoil krijgt geen ontheffing
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Benzine die Curoil uit het buitenland importeert wordt niet vrijgesteld van het nieuwe tarief van omzetbelasting (ob). Het ministerie van Financiën heeft het verzoek daartoe afgewezen.

curoil pompDe verhoging van de ob van 6 naar 9 procent zal uiteindelijk worden doorberekend in de prijs van benzine aan de pomp.
Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën bevestigt dat zijn ministerie het verzoek voor ontheffing heeft afgewezen. Kosten van Curoil zoals ob worden door het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) doorberekend op basis van een model en tariefrichtlijnen. ,,Alleen reële kosten”, zegt BT&P-directeur Franklin Sluis. ,,Dus niet als het om verspilling gaat.” Net zoals een supermarkt dat doet bij levensmiddelen, zal de kostenverhoging met drie procent van de omzetbelasting worden doorberekend in de benzineprijs. Sluis benadrukt formeel nog niet op de hoogte te zijn gebracht over het besluit en kan daarom niets zeggen over de concrete gevolgen. Spreiding van de prijsverhoging lijkt niet zinvol, omdat het niet een eenmalige maar steeds weer terugkerende kostenpost betreft.
Curoil-woordvoerder Sabine Curiel zegt dat de overheids-nv nog geen officieel bericht heeft ontvangen van het ministerie van Financiën in antwoord op het verzoek. Curoil kan daarom nog niet reageren op de berichtgeving.
Per 1 september dit jaar zijn de maatregelen van de regering ingegaan die moeten leiden tot meer inkomsten voor de staatskas. De verhoging van de omzetbelasting naar 9 procent is er een van, maar ook bijvoorbeeld de accijnsverhoging op alcohol en tabak en belastinghervormingen. De ob op ingevoerde goederen wordt alleen nog geheven op het moment van invoer. Bij doorverkoop komt er dan geen ob meer bovenop, zoals voorheen.
BT&P houdt toezicht op de brandstofvoorziening op het eiland en de regulering daarvan. De distributie en levering van brandstofproducten gebeurt hoofdzakelijk door ‘een dominante partij, Curoil nv’, aldus BT&P op de website.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).