Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle digitale medische gegevens van patiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) worden bewaard in het tier 4 datacentrum Dataplanet, Blue Nap Americas op Seru Mahuma (het voormalige Ctex).

F03CMC,,Tier 4 garandeert de veiligheid van de gegevens. Bovendien is er ook nog een back-up aangelegd en wordt regelmatig door informatietechnologen (IT-ers) op het hack-proof zijn van de gegevens getest.” Dat heeft Gilbert Martina, Transitie- en Exploitatiedirecteur van CMC gisteren tijdens een persconferentie naar voren gebracht.
Tijdens de conferentie werd informatie gegeven over de verhuizing, waarover deze krant afgelopen weekend al voor een groot deel informeerde. De eerste patiënt wordt vrijdag om half acht door de tunnel naar het CMC gereden in het Sehos-bed en daar overgelegd in een nieuwe CMC-bed en naar de afdeling gebracht. Elke patiënt krijgt een verhuispaspoort mee met daarop alle gegevens en medische informatie.
De meest kritische patiënten, zoals patiënten van de intensive care (IC), gaan het laatste over. De IC-patiënten moeten de langste route afleggen tussen de twee ziekenhuizen in. Er zal per patiënt bekeken worden welke apparatuur mee moet door de tunnel en hoe de patiënt vervolgens aangesloten wordt op de nieuwe apparatuur. Het kan ook zo zijn dat het CMC-bed en de CMC-apparatuur overgebracht worden naar het Sehos om vervolgens de patiënt direct met de nieuwe apparatuur over te brengen. Hier beslist de behandelend arts over.
In het Sehos blijven overigens voor de zekerheid twee operatiekamers in de lucht. Vóór 9 uur ’s ochtends moeten emergency-patiënten nog naar de EHBO van het Sehos en na 9 uur naar CMC.
Dito Garmers, directeur van de vastgoedentiteit en verantwoordelijk voor de technische zorg en het onderhoud, legt uit: ,,Op vrijdag zal op belangrijke posten gedurende 24 uur een technicus aanwezig zijn. Denk aan de liften, roltrappen en de elektriciteit. Zo’n eerste dag zullen de liften heel vaak gebruikt worden. Daarna zal het technische team voor de eerste periode intensiever aanwezig zijn. Pas als alles loopt zoals het moet, zal dit team normaal gaan draaien.”
Tot slot is tijdens de persconferentie nog stilgestaan bij het feit dat er geen klassen meer zullen zijn in het CMC en elke patiënt gelijk behandeld wordt naar medische zorg die hij of zij nodig heeft. Wel is er met de Curaçaose cultuur rekening gehouden waar het gaat om gemengde kamers. ,,Er is voor gekozen mannen en vrouwen niet bij elkaar op een kamer te leggen. Maar er is geen verschil meer in een mannen- of vrouwenafdeling. Een bepaalde kamer kan dus de ene keer bezet zijn door mannen en de andere keer alleen door vrouwen”, aldus Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN).
Het verhuisproces is niet enkele weken geleden bedacht, de betrokkenen zijn er al meer dan een jaar mee bezig. Het publiek zal vrijdag elke twee tot drie uur op de hoogte worden gehouden van de verhuizing. Als het goed is, zijn alle patiënten in de middag overgebracht, zo is de verwachting.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).