Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een zee vol snorkelaars, een invasie van tourbussen, een bedreiging voor de zeeschildpadden en irritaties bij de lokale vissers. ,,De situatie bij Playa Piskadó is niet meer uit te houden”, zo vertelt entomoloog en Statenlid voor de PAR Gisette Seferina tegenover deze krant.

playa piskadoWaar een aantal jaar geleden een populatie van ongeveer 40 schildpadden leefde, is er nu weinig van over. Door het gedrag van de toeristen wijken de meeste schildpadden uit naar rustige plaatsen. ,,Toeristen belemmeren de schildpadden, proberen ze aan te raken, vast te pakken en zwemmen boven ze. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe een kind op een schildpad probeerde te staan die naar boven kwam om adem te halen. Ze doen alles voor een ‘selfie’”, aldus Seferina. Volgens haar bevinden zich op dit moment minder dan tien schildpadden bij het bekende strand op Bándabou.
Niet alleen de schildpadden zijn de dupe van de toeristen, ook de vissers worden dagelijks belemmerd. ,,Zij moeten in het water blijven wachten tot toeristen genoeg hebben van het snorkelen en het water uitgaan, zodat ze hun bootjes veilig kunnen aanmeren. Dit leidt tot grote irritaties bij de groep vissers”, zegt Seferina. De vissers hebben in het verleden vaak hun zorgen geuit over de grote hoeveelheid snorkelaars die het strand overvloeit. ,,De chaotische en onverantwoordelijke situatie bij Playa Piskadó moet veranderen. Er gebeurt daar nu vrij weinig om de orde te handhaven. We hebben het over een vissershaven; het is eigenlijk geen badplaats voor toeristen, daar is het niet voor opgezet.”
Seferina heeft haar zorgen geuit aan de vaste commissie voor Gezondheid, Milieu en Natuur en wil het punt op de agenda van de Staten. ,,Er moet gekeken worden of er nieuwe wetten nodig zijn, of aanscherping van bestaande wetten, zodat er een betere situatie ontstaat voor iedereen. We gaan de kerstperiode in, wat betekent dat het nog drukker gaat worden op het eiland. Ik hoop dat men voor die periode tenminste kan toegeven dat er een ander beleid nodig is, want de problemen worden alleen maar groter.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).