Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel het Sint Elisabeth Hospital (Sehos) als het ernaast gelegen nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) schakelden maandag zonder problemen over op generatoren na het wegvallen van de stroom.

F04 OP Sehos en HNOMedisch directeur Franke Scheper van Sehos zegt dat de elektriciteit op alle kritische afdelingen direct door de eigen generatoren werd overgenomen op het moment dat het elektriciteitsnetwerk van Aqualectra wegviel. Operaties bijvoorbeeld gingen zonder onderbreking door, de hartbewaking kwam nooit in gevaar en de apparatuur op de couveuseafdeling bleef in werking. Alleen de afdelingen waar elektriciteit vitaal is voor de behandeling en zorg van patiënten zijn aangesloten op een generator. Scheper noemt de spoedeisende hulp, de operatiekamers, intensive care, hartbewaking, couveuse-afdeling, hartkatheterisatie, interventie radiologie en de dialyse-afdeling. In andere delen van het ziekenhuis, zoals de administratie, de polikliniek en de verpleegafdelingen, viel de elektriciteit wel weg en werd het ’s avonds dan ook donker.
Wel was er een probleem met de enige lift die op een generator is aangesloten en via welke patiënten worden vervoerd tussen de intensive care en de operatiekamer. Scheper: ,,De lift is in principe aangesloten op de noodaggregaat, maar net nu is een nieuw onderdeel onderweg. We hebben een andere oplossing gevonden.”
Bij het terugkomen van de elektriciteit viel een zekering uit op de dialyseafdeling waardoor tachtig procent van de apparatuur buiten werking raakte. De zekering is vervangen, maar ook een schakelaar bleek niet te functioneren. De dialyseafdeling was gisteren daarom nog de hele dag op de generator aangesloten. Vandaag wordt een nieuwe schakelaar geïnstalleerd. Daarvoor moet de elektriciteit worden uitgeschakeld. Patiënten worden volgens een nieuw schema opgeroepen.
Net zoals in HNO raakte verder geen apparatuur beschadigd bij het terugkomen van de stroom, alleen al omdat de gevoelige installaties, zoals medische appraten, zijn aangesloten op een ups-systeem om de stroomwisselingen op te vangen. HNO ziet de black-out als een onverwachte test. ,,Omdat de meeste apparaten nu nog niet in werking zijn, was het mogelijk om met de generator het hele ziekenhuis verlicht te houden, maar na de opening zullen alleen de cruciale onderdelen bij een dergelijke calamiteit overschakelen”, zegt Dito Garmers, directeur HNO Vastgoed en Beheer. Garmers was zelf tot na 19.00 uur in het kantoor en kon ook na donker gewoon doorwerken met verlichting en in de airconditioning. ,,Ballast Nedam doet nog een technische controle na het gebruik van de generator en alle installaties worden sowieso nog een keer gecontroleerd voordat ze in gebruik worden genomen”, zegt Garmers. ,,Maar omdat alleen de MRI al is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, kan er geen schade zijn opgelopen door het wegvallen van de stroom.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).