Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao is op maandag, 4 november, ernstig getroffen door een volledige black-out. Het eiland zat sinds 10.15 uur volledig zonder stroom.
stroomuitval Herstel duurde veel langer dan voorzien door een reeks tegenslagen, aldus de directie van nutsbedrijf Aqualectra. De algehele stroomstoring is niet het gevolg van een tekort aan capaciteit, die is er ruim voldoende, maar ontstond als gevolg van een brand bij CRU (Curacao Refinery Utilities). CRU levert normaliter aan de Isla-raffinaderij, maar is wel verbonden met het Aqualectra-net. De brand veroorzaakte kortsluiting waardoor uiteindelijk ook de productie van alle Aqualectra-eenheden uit voorzorg automatisch uitviel. 
Aanvankelijk ging het energiebedrijf ervan uit dat de eerste wijken weer na 4 tot 6 uur elektra zouden kunnen ontvangen, maar na zes pogingen, bleek dat toch onmogelijk doordat het net volgens Aqualectra-directeur Darick Jonis ‘niet stabiel’ is. ,,De computergestuurde controlesystemen houden het opstarten tegen.” Dit komt door de abrupte uitval. Daardoor was er eind van de middag een zelfde situatie als vanochtend, terwijl Jonis er eerder nog van uitging dat Curaçao voor de avond weer licht zou hebben. 
Aqualectra
Er heerste een surrealistische situatie waarbij scholen en kantoren eerder dichtgingen en er na de middag veel minder verkeer op straat was. Iedereen wilde maar een ding weten: wanneer is er weer elektriciteit? De politie was duidelijk aanwezig op straat, maar er zijn geen meldingen van bijzondere incidenten.
Bij terugkeer van de stroomlevering zal eerst het ziekenhuis Sehos en luchthaven Hato worden voorzien en daarna zullen de wijken een voor een weer aangesloten worden op het net. 
Wat de brand bij CRU op het Isla-terrein heeft veroorzaakt, is nog onbekend, maar volgens Jonis zijn er geen aanwijzingen voor sabotage. CRU valt overigens niet onder verantwoordelijkheid van Aqualectra, maar van overheids-nv Refineria di Korsou (RdK). RdK liet gisteravond weten dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de oorzaak van de kortsluiting in de transformator en naar de reden waarom het veiligheidssysteem niet heeft gewerkt. 
AD
Door de brand ontstond veel rook, maar er zijn geen gewonden gevallen. Wel is het personeel van CRU uit voorzorg geëvacueerd.
De laatste keer dat Curaçao als gevolg van een storing volledig in het donker zat, was in 2006. In 2016 zaten huizen en bedrijven ook langere tijd zonder stroom, maar dat was als gevolg van een grootschalige staking. 
Vanuit het zenuwcentrum in het Aqualectra-gebouw aan de Nieuwe Haven wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing. Zelfs delen van de centrale zitten zonder stroom. 
 
Het Antilliaans Dagblad verschijnt als gevolg van deze bijzondere omstandigheden niet op dinsdag 5 november 2019. De directie vraagt onze lezers hier begrip voor. De eerstvolgende editie is woensdag, 6 november. 

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).