Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ook met de negende editie scoorde het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF), eind augustus, weer beter dan het voorgaande jaar en alle eerdere edities.

cnsjfVooral de toeristische sector en de economie profiteren van het event, dat wordt georganiseerd en betaald door Fundashon Bon Intenshon.
Zo heeft The Dick Pope Sr. Institute for Tourism Studies van het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida in Orlando gecalculeerd. De cijfers zijn indrukwekkend: de totale directe uitgaven van het CNSJF voor 2019 worden geschat op iets meer dan 11 miljoen dollar, terwijl de economische bijdrage van het festival aan de economie van het eiland ruim 17 miljoen dollar bedraagt.
,,Dit vertegenwoordigt twee dagen van de bbp-output (bruto binnenlands product) van Curaçao”, aldus hoofdonderzoekers Manuel Rivera en Robertico ‘Tico’ Croes. Laatstgenoemde was voorheen minister van Toerisme van Aruba, maar tegenwoordig al langere tijd professor in Florida.
Beiden gaven gistermiddag een presentatie van hun bevindingen. Ook nu weer bijna optimale scores onder de gasten uit het buitenland. Met 5.008 internationale bezoekers trok het festival voor het eerst in zijn geschiedenis méér internationale dan lokale bezoekers.
Het merendeel van deze internationale gasten kwam uit de regio, wat ook een nieuwe trend is. Internationale bezoekers besteedden 2.522 dollar per reis per persoon en 413 dollar per dag per persoon. De uitgaven per persoon waren 20,3 procent hoger vergeleken met die van de 2018-editie, toen de uitgaven per dag per persoon 343 dollar bedroegen; en 33 procent meer dan die van 2015 (toen 311 dollar werd gemeten).
,,De uitgaven per dag per persoon gedurende hun bezoek dit jaar aan het festival zijn tweeënhalve keer zo hoog als de normale gemiddelde toeristenuitgaven per dag (171 dollar).” Dit is wel even iets om bij stil te staan voor wat betreft de waarde van het CNSJF en vooral het type toerist dat Curaçao hiermee aantrekt.
‘A tantalizing entertainment experience benefiting Curaçao’s economy’, is de veelzeggende titel die de onderzoekers hun evaluatierapport meegaven: ‘Een prikkelende entertainmentervaring ten gunste van de economie van Curaçao’. Los van de directe economische impact, blijkt ook de promotiewaarde van het festival enorm te zijn. Volgens een rapport van het toeristenbureau CTB werden alleen al in Latijns-Amerika 22 miljoen (potentiële) huishoudens bereikt.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.