Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een team uit Brazilië is deze week speciaal naar Curaçao gekomen om uitleg te geven over een nieuwe manier van groente kweken, ook wel ‘syntropic agriculture’ genaamd.

duurzaam1Deze methodiek gaat uit van de natuurlijke processen van het leven en het doel is om een overvloedig ecosysteem te creëren met veel voedsel met behulp van planten en bomen. Op die manier wordt er een systeem gecreëerd waarbij er aanzienlijk minder water nodig is om diverse groenten te laten groeien, maar waarbij ook de productieopbrengst veel hoger is en tegelijkertijd de bodemkwaliteit wordt verbeterd.
De vijfdaagse cursus was deze week op Bándabou en is geïnitieerd door Roland van Reenen als onderdeel van het traject van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om inwoners van Curaçao alternatieve manieren van het bedrijven van landbouw te leren.
Op het moment wordt het grootste deel van het voedsel op Curaçao geïmporteerd en het is vaak niet duidelijk waar het is gekweekt en op welke manier. Met dit traject is het doel dan ook om meer eigen voedsel op een duurzame manier te kweken, waardoor er meer voedselzekerheid en gezond voedsel op Curaçao is. Daarnaast kan het in de toekomst ook meer banen opleveren voor het eiland. Voor nu is het een eenmalig project, maar alle betrokkenen zijn al aan het kijken om het een langdurig vervolg te laten krijgen.
Het project op Bándabou is geslaagd wanneer volgens de organisatie is aangetoond dat met een minimum aan water heel veel lokaal voedsel kan worden geproduceerd en tegelijkertijd de effecten van klimaatverandering kunnen worden teruggedrongen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.