Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Gedurende de eerste negen maanden van 2019 heeft de toeristensector ongeveer 1,6 miljard gulden gegenereerd voor de lokale economie. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, is hier sprake van een groei van ruim 7,8 procent.

F05 Toerisme in stijgende lijnDat is gisteren door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) bekendgemaakt tijdens de gezamenlijke persconferentie van partners uit de toeristenindustrie. Daar werd ook duidelijk dat Curaçao tussen januari en september 11 procent meer toeristen heeft mogen verwelkomen dan dezelfde periode in 2018. In de eerste negen maanden van 2019 zijn 346.440 verblijfstoeristen geregistreerd en in 2018 was dit aantal 311.384.
De meeste verblijfstoeristen die Curaçao bezochten waren afkomstig uit Nederland, de Verenigde Staten, Colombia, Canada, Duitsland en Brazilië. Deze markten hebben samen voor 77 procent van het totaalaantal toeristen gezorgd dat Curaçao tussen januari en september bezocht, zo bleek gisteren uit de presentatie van de Curaçao Tourist Board (CTB). Het aantal bezoekers uit Noord-Amerika is ook toegenomen en wel met 7 procent; Zuid-Amerika met 14 procent; het Caribisch gebied met 20 procent en Europa met 11 procent. Verblijfstoeristen hebben in de eerste negen maanden van 2019 in totaal 3 miljoen nachten op Curaçao doorgebracht.
Ook op het gebied van cruisetoerisme zijn dit jaar mooie cijfers te zien, zo werd gisteren duidelijk. Curaçao Ports Authority (CPA) gaf aan dat het aantal cruiseschepen dat de haven van Curaçao heeft aangedaan, is toegenomen met 2 procent. Tussen januari en september zijn 203 cruiseschepen de haven binnengevaren. Voor wat betreft het aantal cruisetoeristen hebben in de genoemde periode 541.621 cruisepassagiers Curaçao bezocht. Dit is een stijging van 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, aldus CPA.
Hospitalityvereniging Chata heeft in tegenstelling tot de andere partners wel een daling moeten constateren. De hotelbezetting is gedurende de eerste negen maanden van dit jaar afgenomen met 2,5 procent. De hotelbezetting bedroeg tussen januari en september 2019 gemiddeld 67,9 procent, in dezelfde periode een jaar eerder was dit nog 70,4 procent, aldus Chata.
Het gemiddelde dagtarief (Average Daily Rate, ADR) is toegenomen met 0,5 procent; van 143,56 dollar in 2018 naar 144,32 dollar in 2019. De omzet per beschikbare kamer (Revenue per Available Room, RevPAR) daarentegen is gedaald met 2,5 procent; van 101,16 dollar in 2018 naar 98,57 dollar in 2019.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.