Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nutsbedrijf Aqualectra legt momenteel de laatste hand aan de Power Purchase Agreement (PPA) in verband met het 10-15 MWp Solar Rooftop Project. solar
Dat zal worden uitgevoerd door het bedrijf CMEC; een joint venture van China Machinery Engineering Corporation & Super Cal Engineering. Dit is het laatste deel van een aanbestedingstraject dat een jaar geleden, in december 2018, werd gestart om een zonnepanelensysteem van 10 tot 15 Megawatt-peak (MWp) te realiseren.
Voor het project worden de daken van Aqualectra (Dokweg en Nieuwe Haven) en eveneens overheids-nv Curinde (Nieuwe Haven Vrije Zone, Hato Free Zone en Industriepark Brievengat) gebruikt.
Geïnteresseerden hadden tot 4 januari 2019 de tijd zich in te schrijven voor het zogeheten RFPO-document (Request for Prequalification), aldus Aqualectra, dat het belangrijk vindt dat dit gedetailleerd wordt gecommuniceerd. Dit prekwalificatie-document beschrijft de eisen, zowel technisch als financieel, waaraan bedrijven moeten voldoen voor de bieding.
Van de 83 RFPQ-inschrijvingen kreeg Aqualectra uiteindelijk van vijftien respondenten documentatie toegestuurd. Vervolgens werd deze geëvalueerd en zijn er zes respondenten gekwalificeerd voor de bieding. ,,Respondenten werden op 15 maart over de resultaten geïnformeerd.”
In de periode 9 tot en met 11 april kregen de zes gekwalificeerde bedrijven de kans om ter plaatse de verschillende locaties en gebouwen te bezoeken. Vervolgens moesten ze hun bieding uiterlijk op 24 mei inleveren, door deze te uploaden via een Dropbox-link. Van de zes hebben vier een bieding uitgebracht; drie internationale bedrijven en een lokale onderneming. ,,Vervolgens zijn de vier biedingen door een evaluatiecommissie van Aqualectra bestudeerd. Het team heeft deze vier aan de hand van een aantal kwalitatieve, technische en financiële criteria beoordeeld.”
Op basis van de evaluatie is het bedrijf CMEC ‘als het meest gunstig bevonden’, aldus het nutsbedrijf. De evaluatieresultaten zijn eind juli aan de vier ondernemingen bekendgemaakt. Op 23 augustus werd Aqualectra echter in kort geding opgeroepen door het lokale bedrijf Sunny Side Up nv (SSU), dat niet als beste uit de bus was gekomen, maar de gunning aan CMEC wilde aanvechten. Op 24 september werd vonnis gewezen, waarin de vorderingen van SSU werden afgewezen. ,,Een positief vonnis voor Aqualectra dus.”
Aqualectra heeft CMEC intussen uitgenodigd voor de onderhandelingsgesprekken om tot een PPA te komen. Deze onderhandelingen werden in de eerste week van oktober afgerond. De besproken punten worden in de PPA opgenomen. En als het goed is kan dan een jaar later een begin worden gemaakt met het grootschalige zonnepanelenproject. Over het investeringsbedrag waarvoor wordt geleverd, kan Aqualectra volgens de non disclosure agreement (NDA) geen mededelingen doen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.