Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is vooralsnog onbekend welke richting de onderhandelingen op gaan met ‘preferred bidder’ Klesch Group voor een eventuele verkoop van de installaties van de raffinaderij. Dat liet premier Eugene Rhuggenaath gisteren weten.

installatieDe minister-president verduidelijkt dat de Program Management Organization (PMO) en Refineria di Kòrsou (RdK) in april het mandaat hebben gekregen om in de onderhandelingen met een nieuwe voorkeurskandidaat voor overname van de raffinaderij na 2019, ook de mogelijkheid van de verkoop van de installaties aan te bieden. Deze ruimte voor verkoop heeft hij gegeven na de ervaring met de vorige bieder Motiva Enterprises, die zich vroegtijdig terugtrok. ,,Na evaluatie van wat er mis ging met de eerste bieder waarmee het proces stopte, hebben we geconcludeerd dat het mandaat van PMO en RdK niet breed genoeg was. Als je grote investeringen moet doen in de plant omdat er sprake is van achterstallig onderhoud dan is een ‘long lease’ misschien niet aantrekkelijk genoeg voor een ‘return on investment’”, aldus Rhuggenaath.
RdK en PMO kunnen ook over de verkoop onderhandelen, zo gaf de premier aan. ,,Ik heb het dan over verkoop van de installaties, de raffinaderij, de assets, maar niet het terrein, dat blijft in erfpacht. Als verkoop nodig is om de raffinaderij open te houden, dan is die ruimte er. Er wordt nu nagegaan wat Klesch nodig heeft bij de Sint Annabaai en op Bullenbaai. Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft een visiedocument voor Bullenbaai ontwikkeld. Het is in ons belang dat we er zo veel mogelijk zelf gebruik van kunnen blijven maken en andere economische activiteiten kunnen ontwikkelen. We willen weten van Klesch hoeveel de groep nodig heeft aan infrastructuur op Bullenbaai. In Duitsland was er ook een pijpverbinding tussen de haven en de raffinaderij.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).