Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De staking van het Isla-personeel is met de belofte van de regering dat er een protocol komt - om voor zover dat mogelijk is continuïteit bij de raffinaderij te garanderen - aangehouden. Dat laat Gherrel Remilia, de voorzitter van vakbond Apri, tegenover deze krant weten. De verwachting is volgens Remilia dat het protocol binnen een week gereed zal zijn.

islaRemilia benadrukt dat de staking niet afgelast is, maar aangehouden. ,,We willen eerst het protocol zwart op wit zien. De verwachting is dat dit binnen een week gereed zal zijn.” De toezegging van een protocol hebben de Isla-werknemers van minister Quincy Girigorie, die in afwezigheid van de premier de post waarneemt. Girigorie heeft gisteravond een brief gestuurd naar de vakbonden waarin hij onder andere aangeeft dat de ministers begrip hebben voor de bezorgdheid die binnen de gemeenschap leeft, met name bij Isla-personeel, over het derdenbeslag en dat ministers net als het personeel het functioneren van de raffinaderij waarderen en daarom hun uiterste doen om voor een oplossing te zorgen.
Aqualectra, Refineria di Kòrsou (RdK) en Isla zitten nog met elkaar om de tafel om afspraken te maken over het derdenbeslag dat door RdK op gelden van Aqualectra die bestemd waren voor Isla, is gelegd. Na dit overleg, zo stelt de regering in de brief aan de bonden voor, moeten alle partijen afspraken - een protocol - formaliseren om de continuïteit te garanderen. De regering moet dit traject als aandeelhouder leiden. ,,Op deze wijze garandeert de regering dat we samen ons uiterste best zullen doen om dit traject van transitie in rust af te ronden en te voorkomen dat welke beslissing dan ook het functioneren van onze raffinaderij kan verstoren.”
Het Isla-personeel kwam dinsdag in opstand toen bleek dat RdK conservatoir beslag heeft laten leggen op gelden van Aqualectra die bestemd waren voor Isla. Hoewel RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy aangaf dat dit conservatoir beslag er niet voor zorgt dat de raffinaderij wordt lamgelegd, zoals Isla zelf beweerde, vreesden de werknemers voor het salaris dat zij tot eind 2019 van Isla uitbetaald moeten krijgen. Met de toezegging van de regering, gaat het Isla-personeel vandaag weer aan het werk, zo stelt Remilia.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).