Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Premier Eugene Rhuggenaath zal komende vrijdag, 18 oktober, een bezoek afleggen aan de Heide-raffinaderij in Hemmingstedt, waar hij een rondleiding zal krijgen. kleschDe raffinaderij maakt deel uit van de Klesch Group, de voorkeurskandidaat voor overname van de Isla-raffinaderij na 2019.
Raffinerie Heide, oftewel de Heide-raffinaderij, is volgens de eigen website een partner voor mobiliteit en verwarming in Noord-Duitsland en is de meest noordelijke raffinaderij van ruwe olie in Duitsland. Op de website staat verder: ,,Minerale olie heeft een lange traditie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, en met name in het district Dithmarschen. Oliekrijt en ruwe olie worden hier immers al meer dan 150 jaar gewonnen en geraffineerd aan de Noordzeekust. Elk jaar verwerkt Raffinerie Heide meer dan vier miljoen ton ruwe olie op zijn plant van 134 hectare in Hemmingstedt.
Ondertussen is een aanzienlijk deel van de benzine en diesel die tegenwoordig in Sleeswijk-Holstein wordt verbruikt afkomstig van onze olieraffinaderij, die in zijn huidige vorm sinds 2010 deel uitmaakt van de Klesch Group.”
Sinds gisteren is de minister-president in Brussel, waar hij tot morgen zal verblijven. Daarvoor bracht Rhuggenaath een bliksembezoek aan Den Haag, waar hij premier Mark Rutte, staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de ambassadeur van China voor het Koninkrijk bezocht om de laatste ontwikkelingen op Curaçao te bespreken.
Met Knops werd uitgebreid gesproken over de voortgang met betrekking tot de uitvoering van het Groeiakkoord. Een voortgangscommissie bestaande uit Albert ‘Chos’ Romero als voorzitter, Adèle van der Pluim-Vrede en Aimee Kleinmoedig-Francisco is al opgericht. Enkele stappen voor wat betreft de financiële aanpassingen en maatregelen zijn al genomen en op andere onderdelen, zoals de investeringsagenda en de sociale ontwikkelingsagenda, is grotendeels het voorbereidende werk afgerond en moet de Curaçaose regering nu voortvarend aan de slag gaan, aldus de regering in een persbericht. ,,De regeringen blijven in gesprek over mogelijke ondersteuning bij capaciteitsontwikkeling en het uitvoeren van de vastgestelde prioriteiten.”
Tijdens het onderhoud met premier Rutte, hebben de ministers-presidenten stilgestaan bij de succesvolle deelname van de hele Koninkrijksdelegatie aan de algemene vergadering van de Verenigde Naties voor wat betreft het buitenlands beleid en het aantrekken van internationale kennis en investeringen voor de landen. Daarna kwam zowel het Groeiakkoord, als de ontwikkelingen rond de raffinaderij, de effecten van de crisis in Venezuela zoals de migratie en de inspanningen die gedaan worden om de economie van Curaçao aan te jagen, aan bod.
Als laatste heeft Rhuggenaath de ambassadeur van China, Xu Hong, ontmoet voor een kennismakingsgesprek. Volgens de premier verliep het gesprek ‘zeer positief met een uitwisseling van ideeën om de samenwerking tussen de twee landen verder te verbeteren’. China is aangewezen als een van de twaalf focuslanden voor het buitenlands beleid van Curaçao. Specifieke onderwerpen die aan de orde zijn gekomen, zijn toerisme, de logistieke hubfunctie en de financiële sector, acties tegen klimaatverandering zoals hernieuwbare energie en ook culturele uitwisseling. De premier heeft de ambassadeur uitgenodigd om Curaçao te bezoeken en heeft ook bevestigd de uitnodiging om een bezoek aan China af te leggen, te aanvaarden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.