Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De olietanker Diamondway lag gisteren voor de zuidkust van Curaçao, volgens Marinetraffic met als bestemming de olieterminal bij Bullenbaai. Dezelfde website meldt dat het schip op donderdag 10 oktober arriveerde, nadat het op 9 oktober vanuit Amuay in Venezuela was vertrokken. Amuay is de haven waar ook de grote Paraguaná-raffinaderij van Petróleos de Venezuela (PdVSA) staat.

diamondwayEr bestond gisteren veel onduidelijkheid over de tanker, die onder Liberiaanse vlag vaart, en wat deze in Curaçaose wateren doet. Overheids-nv Curoil, belast met de lokale distributie en leverantie van brandstof, is niet op de hoogte. Ook Refineria di Kòrsou (RdK), eveneens van de overheid, is niet geïnformeerd.
De woordvoerder van Refineria Isla Curaçao, dochterbedrijf van PdVSA, heeft geen informatie over het schip. Toch lijkt alles erop te wijzen dat Diamondway hier is voor de Isla-raffinaderij. Tussen Bullenbaai en Isla is er een oliepijpverbinding.
Havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) verwijst voor antwoorden naar de lokale agent Rocargo Services. Een medewerker van Rocargo bevestigt de aanwezigheid van Diamondway voor de kust en dat het hiervoor uit Amuay afkomstig is met de bedoeling aan een van de pieren van Bullenbaai aan te meren, maar ‘uit voorzichtigheid’ zegt hij er ‘in dit stadium verder niets over’. Ook op de vraag of de tanker voor Refineria Isla komt, kan de medewerker geen mededelingen doen.
Het is maanden geleden dat een tanker met ruwe olie Curaçao aandeed. Reden waarom de Isla-raffinaderij vrijwel droogstaat en de facto platligt. Dit komt omdat de toevoer van olie is opgehouden door een combinatie van factoren: Venezuela produceert minder ruwe olie, het land en staatsoliebedrijf PdVSA kampen met astronomische schulden en als gevolg daarvan beslagleggingen en de sancties van de Verenigde Staten zorgen ervoor dat het nationale petroleumconcern van Venezuela nog nauwelijks uit de voeten kan. De gevolgen daarvan merkt Curaçao al bijna anderhalf jaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.