RdK: Samen met deskundigen van raffinaderij
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bezoek vanaf volgende week van Klesch Group staat onder meer in het teken van het voorbereiden van een ‘plan voor de herstart’ van de raffinaderij. Dat gebeurt samen met deskundigen van Isla.

islabeamDe werknemers van Refineria Isla, CRU (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal Bullenbaai kregen dit gisteren te horen tijdens een informatiesessie georganiseerd door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). Het was de derde infobijeenkomst in enkele maanden tijd.
Naast een herstartplan wordt berekend en vastgesteld welk investeringsbedrag is gemoeid met de opstart van de Isla, die met PdVSA als operator sinds mei 2018 nagenoeg platligt. Ook wordt de businesscase van Klesch verder uitgewerkt en zullen er ontmoetingen zijn van Klesch met de Isla-bonden.
De werklieden kregen gisteren tijdens de bijeenkomst in het World Trade Center te horen dat de komende periode zo’n twintig deskundigen van Klesch actief zullen zijn. Dat heeft mede te maken met de voortzetting van hun due diligence.
Dit onderzoek beslaat onder andere de staat waarin de installaties en het materieel zich bevinden, analyses van de operationele data, gegevensverwerking met betrekking tot het personeel, de veiligheidssituatie en het milieu. Aldus RdK.
Op 4 september werd een overeenkomst getekend met Klesch Group om vast te leggen dat op dit moment alleen nog met dit concern wordt onderhandeld; op exclusieve basis dus. Op 27 september volgde goedkeuring voor de toegang van Klesch tot het Isla-terrein. Afgelopen vrijdag, 4 oktober, vond de kick-offmeeting plaats tussen Klesch en het managementteam van Isla, waarna Klesch vragen in het kader van de due diligence aan Isla toestuurde.
Klesch, Isla en de Project Management Organisatie (PMO) van RdK zijn al gestart - zo kregen de werknemers te horen - om na te gaan hoe de transitie van bepaalde entiteiten kan plaatsvinden. Het gaat dan om Fundashon Asistensha Kuido Médiko (AKI), Kooperativa di spar i krédito Empleadonan Petrolero (KEP) en Fundashon Nos Deseo, indertijd door vakbond PWFC en nog Shell opgezet voor de administratie van spaargelden van personeelsleden.
Overige stappen die gezet moeten worden zijn het in orde maken van het juridische papierwerk, het vergaderen en afstemmen met overheidsbedrijven als Curoil (brandstofdistributie), sleepbotenmaatschappij Kompania di Tou Kòrsou (KTK) en het havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.