Van onze correspondent
Kralendijk - Een groep jonge Nederlandse atleten en prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau zijn op Bonaire aangekomen voor het Torneo di Reino, in het verleden Koninkrijksspelen genoemd.

bontorneoBij hun aankomst afgelopen zondagmiddag, zijn de Nederlandse atleten en de prins door gezaghebber Edison Rijna verwelkomd. Het Torneo di Reino afgelopen maandag begonnen. Bonaire en Nederland beten toen het spits af met een voetbalwedstrijd in Stadion Antonio Trenidad.
Gezaghebber Edison Rijna heeft zich ingezet om Spelen in 2019 naar Bonaire te halen. ,,Ik vind het een mooi initiatief om jongeren via de sport op een goede toekomst voor te bereiden. Wat mij ook heel erg aanspreekt is dat het bij de Torneo di Reino niet gaat om de competitie. Het samen spelen, de ontmoeting tussen verschillende jonge atleten van het Koninkrijk, daar gaat het om. Ik nodig iedereen uit om deze week de atleten uit Aruba, Curaçao, Nederland en Bonaire aan te moedigen en naar de wedstrijden te komen.”
Het toernooi maakt deel uit van een programma van het Nederlandse ministerie van Justitie. Samen met de Nederlandse stichting Laureus heeft het ministerie het programma ’Alleen jij bepaalt wie je bent’ opgezet. Prins Pieter-Christiaan is de voorzitter van Laureus. ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ is een programma om jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar via de sport een stevige basis voor de toekomst mee te geven. De jongeren kunnen bij professionele sporters clinics volgen. De deelname aan Torneo di Reino vormt het hoogtepunt van het programma. Op Bonaire is de organisatie van het sportevenement in handen van Jong Bonaire.
Het programma ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ valt in de autonome landen van het Koninkrijk onder de lokale ministers van Justitie. De naam van het project verschilt per land. Op Aruba heet het initiatief ‘Bo futuro ta den bo man’, op Curaçao ‘Ami, mi mes i mi logronan’. De Arubaanse minister van Justitie Andin Bikker is zondagavond op Bonaire aangekomen om het toernooi bij te wonen. Quincy Girigorie, de Curaçaose minister van Justitie, arriveerde maandagmiddag op Bonaire.
Bij de officiële opening van het toernooi heeft gastland Bonaire een voetbalwedstrijd tegen Nederland gespeeld. De wedstrijd eindigde in 7-0.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).