Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat Fundashon Rif, namens Grupo 6, Carmabi en Amigu di Tera in de Staten hun zorgen en visie hebben geuit over de ontwikkeling van het Rifgebied en daarna VVRP-minister Zita Jesus-Leito aan het woord kwam, kon er maar één conclusie getrokken worden: de organisaties willen uitvoering van het ontwikkelingsplan van het Rifgebied zoals vastgesteld in 2016 en Jesus-Leito voert het Masterplan van 2007 uit.

F01Minister voert ander rifplan uit 1In 2016 zijn de organisaties en de toenmalige minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer, het eens geworden en volgens de huidige minister waren diezelfde organisaties het ook eens met het Masterplan uit 2007. In een geëmotioneerde toelichting gaf Jesus-Leito te kennen dat gedurende al die jaren plannen zijn gemaakt, maar dat ze nimmer zijn uitgevoerd. ,,Ik heb de eer nu wel uitvoering te geven aan de ontwikkeling van het Rifgebied. Ik voel het als mijn missie dat, als ik straks aftreed als minister, ik kan zeggen dat er eindelijk iets is gedaan met dit gebied. Want om eerlijk te zijn, nu we ermee bezig zijn, komen we tot de ontdekking hoe ontzettend mis het is in het mangrovegebied. En dan vraag ik mij af: waar waren al die organisaties die wisten dat er rioolwater gedumpt werd in dit mangrovegebied, waar waren al die organisaties die wisten dat er gif vanuit het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) geloosd werd, waar waren al die organisaties die zagen dat ook de riolering van het Holiday Beach Hotel in de mangroven terechtkwam omdat de aansluiting op Klein Hofje niet functioneerde. Waar waren al die organisaties die járenlang last hebben gehad van de muggen?”
De minister legt uit dat als het mangrovegebied wordt ontwikkeld, het muggenprobleem opgelost wordt. ,,Ik kan niet begrijpen dat na al die jaren van verontreiniging, van enorme muggenoverlast, de organisaties hier in de Staten zich zo verzetten tegen de ontwikkeling. Maar ik heb het ook over gedeputeerde Charles Cooper, minister Jaime Cordoba, minister Jacinta Constancia, allemaal hier in de Staten maar toen in functies waarin ze ook iets aan dit probleem konden doen. Niemand heeft wat gedaan. Het wordt tijd dat er duidelijke taal wordt gesproken. We moeten stoppen met elkaar dwars te zitten en we moeten meer samenwerken. We moeten eens écht van dit eiland gaan houden.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).