Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Gedurende de eerste acht maanden van 2019 zijn 313.930 verblijfstoeristen verwelkomd op Curaçao. Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

cnsjfDe Curaçao Tourist Board (CTB) heeft gisteravond de cijfers van januari tot en met augustus 2019 bekendgemaakt. Daaruit valt verder op te maken dat in augustus 5 procent meer toeristen op Curaçao zijn aangekomen dan in dezelfde maand in 2018. In augustus van dit jaar zijn 38.928 verblijfstoeristen geregistreerd, aldus de CTB.
Wederom blijkt dat de meeste toeristen die Curaçao bezoeken, afkomstig zijn uit Europa. Maar ook de andere markten kenden in augustus een mooie groei. Dit heeft vooral te maken met het grootse muziekspektakel Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) dat aan het einde van de maand werd georganiseerd en waar vanuit verschillende landen mensen op af zijn gekomen. Zo kende de Caribische regio een groei van 42 procent in augustus en werd vanuit Trinidad en Tobago een groei van wel 237 procent geregistreerd. Opvallend is de krimp in de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt. Voor beide is in augustus een daling geregistreerd van respectievelijk 8 en 15 procent. De CTB legt uit dat dit te maken heeft met de grenssluiting met Venezuela, ‘terwijl deze in dezelfde periode vorig jaar wel geopend was’. Ondanks deze krimp is er - wanneer naar het totaalbeeld wordt gekeken - in augustus toch een groei vastgesteld, aldus de CTB.
In de achtste maand van 2019 zijn 326.000 overnachtingen geregistreerd. Europese toeristen hebben toen 210.000 nachten op Curaçao doorgebracht, hetgeen een groei is van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toeristen uit Noord- en Zuid-Amerika hebben respectievelijk 44.000 en 43.000 nachten op het eiland doorgebracht. Voor toeristen uit de Caribische regio is dit tot slot 26.000 overnachtingen.
Voorlopige cijfers van augustus tonen aan dat Curaçao die maand een hotelbezetting had van 75,7 procent. In vergelijking met dezelfde maand in 2018, is sprake van een groei van 3 procent. De Average Daily Rate (ADR) wordt voor augustus voorlopig vastgesteld op 151,01 dollar; een groei van 0,4 procent. Voor wat betreft de Revenue per Available Room (RevPar) vertonen voorlopige cijfers eveneens een groei, en wel van 4,5 procent. De omzet per beschikbare kamer was in augustus 2018 109,36 dollar en dit jaar was dat in die maand 114,30 dollar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.