Aboutaleb ter afsluiting reisbezoek: dit is een slechte zaak!
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçaoënaars die eerst bij de Isla-raffinaderij werkten, maken al enige tijd de overstap naar raffinaderijen en havens van het gebied in en rond Rotterdam.

aboutalebDat gaf de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren te kennen tijdens een persconferentie in het gebouw van de Vertegenwoordiging van Nederland ter afsluiting van zijn werkbezoek aan Curaçao.
Aboutaleb gaf aan de overstap ‘een slechte zaak’ te vinden omdat het eiland hiermee bepaalde expertises kwijtraakt. ,,Natuurlijk zijn deze mensen van harte welkom, maar dit is niet goed voor Curaçao want daarmee verdwijnt gekwalificeerd personeel dat dadelijk hard nodig is als de raffinaderij weer gaat draaien”, aldus de burgemeester van Rotterdam.
Tijdens het werkbezoek van Aboutaleb zijn vooral de onderwerpen sociale ontwikkeling, onderwijs, preventie en criminaliteit aan bod gekomen. Met een kleine delegatie, onder wie ook Marco Pastors, oud-wethouder van gemeente Rotterdam en tegenwoordig directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, zijn er verschillende werkbezoeken geweest bij onder andere de raffinaderij, de douane, overheidsinstanties en scholen. Concluderend, na een paar dagen op het eiland te zijn, stelt Aboutaleb dat er wel een aantal zaken zijn die nijpend beginnen te worden. In dit kader noemt hij ook de raffinaderij, die door de crisis in Venezuela al enige tijd nagenoeg stilligt. ,,De raffinaderij is natuurlijk een belangrijke inkomstenbron voor het eiland en zolang die stil ligt, zorgt dat toch voor sociale instabiliteit”, aldus Aboutaleb, die verder aangaf dat er ook flinke stappen moeten worden genomen om aan de wereldwijde gestelde energietransitie te voldoen. ,,Er is dus ook durf voor nodig om nu de juiste beslissingen daarin te nemen.”
De Rotterdamse burgemeester is van mening dat er op Curaçao wel degelijk kansen zijn, omdat er volgens hem op het eiland vergeleken met andere landen in de regio een maatschappelijke rust heerst. De link met Nederland kan daarin ook van grote waarde zijn, meent Aboutaleb. Hij wil zich dan ook hard maken om te kijken welke samenwerking en steun mogelijk is op dit gebied maar ook op het gebied van veiligheid en criminaliteit, want het werkbezoek aan de douane stemde hem enigszins ontevreden. Aboutaleb: ,,De mensen bij de douane werken heel hard en met de juiste intenties, maar als diverse scanapparatuur op zowel Hato als in de haven niet werken vanwege technische problemen, dan maak ik mij daar wel zorgen over. Het is op die manier natuurlijk moeilijk om de drugssmokkel tussen onze landen hard aan te pakken.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).