Advocaten op Curaçao: Op andere manieren naar beveiliging kijken
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Ook lokale advocaten worden met de nodige regelmaat bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft advocate Saran Inderson in een post op haar Facebookpagina in reactie op de moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen week in Nederland.

saranInderson geeft aan deze bedreiging en intimidatie zelf meerdere keren aan den lijve te hebben ondervonden en stelt dat meerdere advocaten daarover kunnen meepraten.
De advocate, die tegenwoordig bij Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB) werkt, noemt de liquidatie van Wiersum een aanval op de rechtsstaat en stelt dat deze haar persoonlijk diep heeft geschokt en geraakt. Inderson hoopt dat dit aanleiding is voor de bevoegde autoriteiten om ook op Curaçao ‘met regelmaat dreigingsanalyses uit te laten voeren ten aanzien van diegenen die dagelijks niets meer en minder doen dan het uitoefenen van hun werk’. De bedreiging en intimidatie beperkt zich volgens Inderson overigens niet alleen tot de advocatuur, maar strekt zich ook uit naar officieren en rechters. ,,Laten we er samen voor zorgen dat dit de eerste en laatste keer is dat zoiets verschrikkelijks zich voordoet.”
Rogier van den Heuvel, de deken van de Orde van Advocaten op Curaçao stond afgelopen vrijdag bij de installatiezitting van zeven nieuwe rechters ook stil bij de moord op Wiersum en vroeg zich af of wat er is gebeurd wel echt is doorgedrongen. ,,Ik weet dat er eerdere gevallen van dodelijk geweld tegen advocaten bekend zijn en ik wil aan die gevallen niet afdoen. Maar dit was anders. Ik bedoel niet alleen het beeld van die moord. Ik bedoel het beeld van een advocaat die volstrekt integer was en niet samenspande met zijn clientèle en die vermoord wordt voor zijn rol in een strafproces over georganiseerde misdaad”, aldus Van den Heuvel.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).