Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie foto’s van het project ‘The hidden voices of illegal Venezuelans on Curaçao’ van fotografe Berber zijn Beek zijn op dit moment door heel Nederland in de vorm van ‘freecards’ verkrijgbaar in vele bars en cafés. De campagne is met hulp van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR tot stand gekomen.

berbervanbeekVan Beek gaf afgelopen jaar met haar foto’s een stem aan ondergedoken ongedocumenteerde Venezolanen op Curaçao. Zij wilde hun op deze manier een kans geven hun persoonlijke ervaringen te delen, in de hoop en dat de Curaçaose - en nu ook de Nederlandse - gemeenschap zal luisteren. Het Antilliaans Dagblad publiceerde in april en mei de twaalf interviews en portretten gemaakt door Van Beek. Om de personen die zij heeft geïnterviewd te beschermen, hielden zij op de foto een masker voor en maakten ze gebruik van een pseudoniem.
Van drie van de twaalf foto’s zijn nu Boomerang-kaarten gemaakt, in totaal 100.000 stuks. Boomerang-kaarten zijn freecards die in kaartenrekken van bars en kroegen verspreid over heel Nederland te vinden zijn. Commerciële kaarten worden in de rekken afgewisseld met redactionele kaarten die een boodschap willen overbrengen. Zoals de foto’s van Van Beek.
De campagne kreeg steun en hulp van de UNHCR. ,, Met trots presenteren we het werk van fotografe Berber van Beek. Ze is gevestigd op Curaçao en met haar werk toont ze de moeilijkheden die Venezolanen ondervinden in de Nederlandse Cariben”, zo schrijft de VN-vluchtelingenorganisatie op haar site. De bescherming voor vluchtelingen is op Curaçao volgens UNHCR ‘zeer beperkt’ en er is schaarse toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid. ,,Deze omstandigheden leiden ertoe dat veel Venezolanen in de schaduw leven en zich in het volle zicht proberen te verbergen om te overleven.”
www.studiorootz.com/projects


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).